18 Ekim 2012 Perşembe

Kuzey Güney-Makara Tarçınlı makara çöreği


Kuzey Güney-Makara (tarçınlı makara çörek)



Kuzey ve Güney dizisini çok seviyor, ilgiyle ve çok beğenerek izliyorum. Banu ile Güney'in isim hakkını alıp getirdikleri bu çörek bana hiç yabancı gelmedi. Dün akşamki bölümde Kuzey'in makara adını verdiği bu çörekleri satarak Güney zengin olma hayellerine kavuşacak mı? Tüm oyuncu kadrosunu çok beğendiğim bu dizide bakalım neler olacak?




Bu çörekleri gördüğüm zaman çok ilgimi çekmişti.Prag'la ilgili bir yazı yazmak için arşivimde bekleyen fotoğraflarımı çörek söz konusu olunca hemen paylaşmak istedim. Prag'da trdelnic adıyla satılan dışı çıtır çıtır içi yumuşacık tarçınlı şekere bulanmış bu lezzetli mayalı çörekleri odun ateşinde pişiriyorlar. Avrupa'da benzerleri olan bu çöreklerin Macaristan'daki ismi kurtos kalacs, Almanya'da benzerinin ismi baumkuchen.Macaristan'da geleneksel olarak pişirilen bu çörekler chimney cake yani baca keki olarak da bilinir. Mayalı hamur ile yapılan bu çöreklerin tarifini ve nasıl yapıldığını izlemek isterseniz videoyu izleyebilirsiniz.Ne dersiniz aynı çörek değil mi? Kuzey'in deyimiyle Makara Çörekleri..


Malzemeler:
1 kg un
500 ml ılık süt
50 gr maya
6 yumurta sarısı
100-120 gr tereyağı
1/2 yemek kaşığı tuz
2 yemek kaşığı şeker
Toz Tarçın
Toz şeker
Dövülmüş fındık, badem veya Hindistan cevizi





Ilık sütte mayayı eritiniz ve mayanın kabarmasını bekleyiniz.
Yumurta sarıları ve eritilmiş tere yağını birlikte çırpınız ve tuz ve şeker ilave ediniz.
Yumurta karışımına, mayalı süt ve unu ilave edip birlikte iyice karıştırınız ve hamuru yoğurunuz.
Hamurun üzerine bez örtüp ılık bir yerde mayalanması için bekletiniz.
Hamur mayalandıktan sonra oval olarak açınız ve ruletle dışarıdan içeriye doğru uzun şeritler halinde kesiniz.
Silindiri fırça ile yağlayıp silindirin etrafına şeritleri teker teker sarınız.
Şeritlerin birleşmesi için silindiri tezgahta ileri geri hareket ettiriniz.
Hamuru eritilmiş tereyağı ile yağlayıp toz şekere bulayınız.
Mümkünse kömür ateşinde pişiriniz.
Her tarafı eşit kızarana kadar çeviriniz.
Yeterince karamelize olduğunda ateş üzerinden alınır. İsteğe bağlı olarak tarçın, toz şeker veya dövülmüş badem ya da fındık serpilir.

*************************************************************************************

Orjinal tarif



Bu pasta şekli, benzersiz lezzeti ve hazırlama yöntemi olan özel Transilvanya mutfağı .


Malzemeler


Hamur:

30 gr yaş maya
800 ml süt
1 kg un
1 yumurta
1 yumurta sarısı
5 yemek kaşığı pudra şekeri
100 gr tereyağı

Sır:
20 ila 30 gr tereyağı
1 yumurta
100 gr fındık için serpilir
100 gr pudra şekeri




Tarifi
Geleneksel hazırlık cihaz kurtos şeritler sarılmış olan yaklaşık 10 cm ve uzunluğu 40 cm ahşap silindir çapı oluşur hamur parmağınız kalınlığında. Bir pişirme gres önce hamurun dış yüzeyi sır ve bal ve yumurta sarısı, şeker veya şeker fındık veya badem . Fırında pasta kömürler üzerinde elle rulo bazen dönüm.

Ayrıca fırında kek fırında yapabilirsiniz. Hamur bu dar şerit için bazı metal borular (başlangıçta fasulye olmadan mısır koçanı kullanarak) ve tepsi üzerinde fırında fırında sarılır.

Bir hale gelinceye kadar tüm malzemeleri yoğurun hamur ve daha bir saat dinlendirin.fındık bıçakla doğranır. Hamur yayılmış, 0.5 cm kalınlığında şeritler kesip metal borular içinde sarılır. Çırpılmış yumurta ile Fırça, serpin pudra şekeri , fındık ve 15 dakika önceden ısıtılmış fırında verilmiştir. Sıcak servis yapın.



Orjinal tarif videoları

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder