12 Şubat 2012 Pazar

KIRMIZI MERCİMEK ÇORBASI




Türk mutfağının en çok tüketilen çorbasıdır kırmızı mercimek bizde sizleri tek bir tarife mahkum etmek istemedik farklı şekilde yapılmış bir kaç tane popüler tarifi aşağıda paylaştım hepsi de birbirinden güzel bu tarifler sizi ve misafirlerinizi umarım memnun eder

KIRMIZI MERCİMEK ÇORBASI - 1

2 kahve fincanı kırmızı mercimek
1 litre et suyu (veya su)
1 çorba kaşığı margarin
1 çorba kaşığı un
1 adet havuç
1 baş soğan

Bir tencerede soğanı ve yağı orta ateşte kavurun. Soğan pembeleştiğinde bir çorba kaşığı un ilave edin, biraz beraberce karıştırın. Ayıklayıp, yıkadığınız mercimeği ve küçük küçük doğradığınız havucu ilave edin. Mercimek ve havuç yumuşayıp, ezilinceye dek pişirin. Piştiğinde süzgeçten geçirin ve yeniden tencereye koyup kaynatın. Servis yapmadan 15 dakika önce terbiyesini ilave edin.

KIRMIZI MERCİMEK ÇORBASI -2


İnce doğranmış soğanla, bir fincan unu, yağda kavurun. Bir bardak dolusu, ayıklanıp, yıkanmış kırmızı mercimeği ve altı bardak kaynar etsuyunu, karıştırarak, 35-40 dakika yavaş yavaş pişirin. Çorbayı, bir başka tencereye süzün. Tuz ve karabiberini atıp, bir taşım daha kaynatın. İki kaşık, tuzlu suda haşlanmış pirinci, süzerek çorbaya ekleyin. İsterseniz, küp şeklinde kestiğiniz ekmekleri, tereyağında kızartıp, çorba ile birlikte servis yapabilirsiniz.

KIRMIZI MERCİMEK ÇORBASI -3

8 bardak et suyu
1 bardak üç çeyrek kırmızı mercimek
2 baş iri soğan
1,5 çorba kaşığı sade yağ
üç çeyrek kahve fincanı un
1 tatlı kaşığı kırmızıbiber
yeteri kadar tuz
2 bardak su

Tencereye 2 bardak su ile taşları, çöpleri ayıklanmış, iyice yıkanmış kırmızı mercimek konur. Orta ısıdaki bir ateşte mercimekler iyice yumuşayıncaya kadar pişirilir. (Mercimeğin suyu çekilip de iyice yumuşamamışsa, biraz daha sıcak su katılarak kaynatılır.) Mercimek iyice yumuşayınca orta incelikteki bir süzgeçten tahta bir kaşıkla ezilerek geçirilir. Bir başka tencereye yağla ince ince doğranmış soğan konur ve orta ısıdaki bir ateşte kavrulur. Soğan pembeleşince buna un katılır ve çabuk çabuk karıştırarak 3 dakika da unla birlikte pişirilir. Sonra unla kavrulmuş soğanlara elekten geçirilerek püre durumuna getirilmiş mercimeklerle yeteri kadar tuz ve kırmızıbiber katılır. Ayrıca hazırlanacak et suyundan da 8 bardak kattıktan sonra tencerenin kapağı hafif aralık kalacak biçimde örtülür. Çorba 10 dakika kadar kaynatılır. 10 dakika sonra tadına bakılır'. Tuzu,biberi yeterliyse servis kâsesine boşaltılır ve sofraya çıkarılır.

KIRMIZI MERCİMEK ÇORBASI -4


8 bardak et suyu
2 bardak kırmızı mercimek
2 baş soğan
1,5 kaşık sıvı yağ
3 çeyrek kahve fincanı un
1 tatlı kaşığı kırmızıbiber
2 bardak su
tuz

Tencereye 2 bardak su ile taşları, çöpleri ayıklanmış, iyice yıkanmış kırmızı mercimek konur. Orta ısıdaki bir ateşte mercimekler iyice yumuşayıncaya kadar pişirilir. (Mercimeğin suyu çekilip de iyice yumuşamamışsa, biraz daha sıcak su katılarak kaynatılabilir.) Mercimek iyice yumuşa-yınca orta incelikteki bir süzgeçten tahta bir kaşıkla ezilerek geçirilir veya mikserle 5-10 dakika karıştırılır. (Mikserin parçalayıcı bıçağıyla) Bir başka tencereye yağla ince ince doğranmış soğan konur ve orta ısıdaki bir ateşte kavrulur. Soğan pembeleşince buna un katılır ve çabuk çabuk karıştırılarak 3 dakika da unla birlikte pişirilir. Sonra unla kavrulmuş soğanları elekten geçirerek veya mikserle karıştırarak püre durumuna getirilmiş mercimeklerle yeteri kadar tuz ve kırmızıbiber katılır. Ayrıca hazırlanacak et suyundan 8 bardak kattıktan sonra tencerenin kapağı hafif aralık kalacak şekilde örtülür. 10 dakika sonra tadına bakılır. Tuzu, biberi yeterliyse servis kaselerine boşaltılır ve sofraya çıkarılır.

KIRMIZI MERCİMEK ÇORBASI -5

6 bardak su veya et suyu
1 bardak kırmızı mercimek
1 baş soğan
2 kaşık margarin
1 çorba kaşığı un
tuz
kırmızı biber

Derin bir tencereye yağı koyup eritin. Kabukları soyulup yıkanmış soğanı çok ince tencereye doğrayın. Hafifçe pembeleştirin. Bu soğanlara bir çorba kaşığı unu ilave ederek 2-3 dakika karıştırarak kavurun. Sonra da bunlara yavaş yavaş karıştırarak bir bardak suyu ilave e-din. Kalan suyu da koyun. Ayıklanmış ve yıkanmış bir bardak kırmızı mercimeği de tencereye katın. Tuzunu da ilave ettikten sonra harlı ateşte kaynayıncaya kadar bekleyip, sonra ateşi kısın. Mercimek iyice ezik bir hale gelene kadar pişirin. Yağda kızartılmış küçük ekmekleri üzerine ilave ederek servis yapın.

KIRMIZI MERCİMEK ÇORBASI -6

Malzemesi:
8 bardak et suyu
350 gr. kırmızı mercimek
2 orta soğan
2,5 çorba kaşığı margarin
1/2 kahve fincanı un
1 bardak süt
3 yumurta sarısı
1 bardak su
tuz
kırmızı biber
Garnitürü:
6 dilim küçük ekmek
3 çorba kaşığı margarin

Hazırlanışı:
Bir tencereye et suyunu, ayıklanmış ve yıkanmış kırmızımercimek ile 1 bardak su koyarak pişmeye bırakın. Mercimek yumuşayınca, tahta bir kaşıkla bastırarak süzgeçten geçirin. Başka bir tencereye iki buçuk çorba kaşığı margarin ile küçük kesilmiş "2 soğan koyarak, sarartın. Soğanlara yarım kahve fincanı un ilave ederek unu da soğanlarla bir dakika kavurun. Sonra bunlara bir tarafa bırakmış olduğunuz mercimek püreli et suyu ile 1 çorba kaşığı tuz ve biraz kırmızı biber katın ve çorbayı kaynamaya bırakın. Çorba kaynarken diğer taraftan da bir kaba 3 yumurta sarısı ile 1 bardak da soğuk süt koyarak tel ya da çatalla 2 dakika çalkalayın, sonra bu yumurtalı sütü kaynamakta olan çorbaya katarak iyice karıştırın. Sonra çorba tekrar kaynama kıvamına gelinceye kadar 1 dakika ateşte bırakın ve kaseye alarak yanında kızarmış küçük ekmekler olduğu halde servis yapın.

KIRMIZI MERCİMEK ÇORBASI -7


2000 gram et suyu (8 bardak)
Tuz
250 gram mercimek (1 bardak)
100 gram soğan (1 orta)
60 gram un
1 bardak su
EKMEKLERİ:
6 küçük dilim ekmek
60 gram margarin (3 çorba kaşığı)

1 Bir tencereye; 3 silme çorba kaşığı margarin ile çentilircesine küçük kesilmiş 1 orta baş soğan koyarak, soğan hafif pembe bir renk alıncaya kadar kavurmalı, sonra kavrulmuş bu soğanlara, yarım kahve fincanı un ilâve ederek, bir üç dakika kadar daha kavurmalı, sonra da bunlara 1 bardak âdi su, 1 bardak kırmızımercimek ile önceden hazırlanmış 8 bardak et ya da tavuk suyu katarak, mercimek iyice pişip de ezik bir hal alıncaya kadar ortadan daha az kuvvetteki ateşte pişmeye bırakmalıdır.
2 Mercimek pişince, çorbayı kaim delikli bir süzgeç ya da kevgirden geçirmeli, bir taşım daha kaynattıktan sonra kâseye almalı ve yanında kızartılmış küçük ekmekler olduğu halde servis yapmalıdır.




KIRMIZI MERCİMEK ÇORBASI -8


1 Su bardağı kırmızı mercimek
4 Su bardağı et suyu
1 Adet soğan (ince kıyılmış)
1 Adet havuç (küp şeklinde doğranmış)
1 Çorba kaşığı margarin
1 Çorba kaşığı un
Tuz
Kırmızı pul biber

Derin bir tencerede yağı eritip, soğanı pembeleşinceye kadar kavurun. Pembeleşen soğanlara unu ekleyerek karıştırın. Daha sonra mercimek, havuç ve et suyunu ilave ederek kaynamaya bırakın. Mercimekler iyice piştikten sonra blenderdan geçirin. Üzerine kırmızı biberli yakılmış yağ dökerek servis yapın.

KIRMIZI MERCİMEK ÇORBASI -9

Yarım su bardağı kırmızı mercimek
1 orta boy soğan
1 orta boy havuç
5 su bardağı kemik suyu
1 yemek kaşığı un
50 gram tereyağı
Tuz
Kırmızıbiber

4 su bardağı kemik suyuna havucu rendeleyin, üzerine dörde bölünmüş soğanı, tuz, kırmızıbiber ve mercimeği ekleyerek 15 dakika kaynatın. Karışımı tel süzgeçten geçirin. Bir kapta tereyağını eritin, unu ekleyip 5 dakika kadar kavurun, üzerine 1 su bardağı kemik suyunu ekleyip iyice karıştırın, kaynamaya başladığında tel süzgeçten geçirdiğiniz malzemeyi ilave edin. Kaynayınca ocağı kapatın, sıcak servis yapın.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder