30 Aralık 2013 Pazartesi

KESTANELİ İÇ PİLAVLI TAVUK DOLMASI


Yılbaşı yaklaşıyor gerek bütceden dolayı gerekse hindiyi bazılarının sevmemesinden dolayı ben alternatif bir lezzet olan tavukla bir tarif paylaştım umarım faydalı olur... Nefis bir kestane iç pilavlı tavuk dolması. İsterseniz tavuğun içine doldurmadan da servis edebilirsiniz.

Malzemeler:
1 adet bütün tavuk
Kestaneli iç pilav için;
2 su bardağı pirinç
1 adet kuru soğan
15-20 adet haşlanıp soyulmuş kestane (Ben Metro – Horeca kullandım)
2 yemek kaşığı Cezz zeytinyağı
1 yemek kaşığı tereyağı
4 yemek kaşığı dolmalık fıstık
3 yemek kaşığı kuş üzümü
5-6 dal doğranmış dereotu
1 çay kaşığı tarçın
1 çay kaşığı yenibahar
3 su bardağı sıcak su
Deniz tuzu, değirmen karabiber
Tavuk sosu için;
Yarım limonun suyu
1 yemek kaşığı yoğurt
Yarım yemek kaşığı tatlı biber salçası
Deniz tuzu, değirmen karabiber



Yapılışı:

Pirinçlerinizi ılık suda yaklaşık yarım saat kadar bekletin.
Pilav tencerenize yağlarınızı koyun ve yemeklik doğradığınız soğanı ilave edip saydamlaşana kadar kavurun.
Dolmalık fıstıkları ekleyip birkaç dakika daha kavurun.
Yıkayıp suyunu süzdüğünüz pirinçleri ve kuş üzümlerini de ilave edip kavurmaya devam edin.
Kestaneleri ekleyin.
Tuz, karabiber ve diğer baharatları da ilave edip sıcak suyu koyun ve pişirin (Eğer tavuğun içine dolduracaksanız pilavı hafif diri pişirin. Biz iki kişi olduğumuz için, ziyan olmasın diye doldurmuyorum. O yüzden de pilavı normal pişiriyorum).
Pilavınız suyunu çektikten sonra üzerine doğranmış dereotlarını ekleyip tencerenin ağzına kağıt havlu kapatın ve 10 dakika demlemeye bırakın.
Bir kasenin içinde tavuk sosu için gerekli malzemeleri karıştırın.
Bütün tavuğunuzun her yerini bu sosa iyice bulayın.
Büyük boy fırın poşetinizin içine, üzerinde yazdığı gibi biraz un koyarak tavuğunuzu yerleştirin ve ağzını iyice kapayın.
Torbanın üzerini birkaç yerinden delin.
Yağlı kağıt serilmiş fırın tepsisinin üzerine fırın poşetli tavuğunuzu yerleştirin ve 200 derece yaklaşık 40-50 dakika pişirin.
Pilavınızı iyice karıştırıp havalandırın.
Servis tabağınıza boşaltın.
Pişen tavuğunuzu dikkatlice poşetinden çıkarıp pilavınızın üzerine yerleştirin.
Taze kekik ile süsleyip sıcak servis yapın.
Afiyet olsun…

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder