25 Ocak 2014 Cumartesi

KÖMBE TARİFLERİ


Kömbe Nedir, 
Kömbe ülkemizin hemen her memleketinde yapılan bir börek çeşididir. yapılış şekilleri çok küçük farklılıklar gösterir. Geleneksel olarak iki sac arasında pişirilir. Ancak tabi ki günümüzde elektrikli fırınlarda da aynı şekilde pişirilebilmektedir.

1 kg un, 200 gram yağ (1 küçük paketten az margarin ya da aynı miktarda sıvı yağ), tuz ve su ile meydana getirilen hamur iki yuvarlak parçaya ayrılır. Açılan bir yumak hamurun üzerine Kıymalı ya da Patatesli ya da Tikeli harç döşenir. İkinci parça hamur da açılarak bu karışımın üzerine kapatılır. Bıçakla kare şeklinde dilimlenir, üzerine iki yumurtanın sarısı sürülür. Önceden ısıtılmış 200-220 derecelik fırında üzeri kızarıncaya kadar pişirilir. Ayranla birlikte servis edilir.

İç harç, Patates, Kıyma ya da Tikeli fark etmez, bol kuru soğan, kırmızı pul biber ve karabiber ile tatlandırılırarak kavrularak konur başka ilave yapılmaz. Arzuya göre iç döşendikten sonra, tavada un ve tereyağla yapılmış kuymak ilave edilip üst hamur ondan sonra kapatılır.

İç malzemesine göre ad alır; Patatesli Kömbe, Kıymalı Kömbe gibi.
Anadolu'nun değişik birkaç yöresinde de, bayramlar gibi önemli günler için haşhaşla yapılan bir tür ekmek aynı adla anılmaktadır.

Kahramanmaraş'ta yapılan yağlı ve tuzlu bir tür çöreğe de "Kömbe" adı verilmektedir.




KÖMBE TARİFLERİ

Malzeme  : 1 kg un, ekmek mayası, 500 gr kuşbaşı et, tereyağı.

Yapılışı  : İki kat hamur arasında yapılan kömbenin hamuru, hafif maya ve yağ katılarak yoğrulur. Daha sonra kömbenin içi hazırlanır.

Kömbe içi cevizli, patatesli veya kavurma etli olabilir.

Hazırlanmış olan hamur, yağlanmış temiz bir sacın içine serilir. Üzerine tereyağında kavrulmuş et konulur. Bunun da üzerine bir kat daha hamur serilir. Üzerine hafifçe yoğurt sürülür, ağzına bir sac kapatılır.

Bunlar yapıldıktan sonra sacın altına meşe közü, üstüne tezek közü yığılır. Ayrıca üzerinde de tezek yakılır. Kızardıktan sonra sactan çıkartılır, dilimlenerek servis yapılır.


ETLİ AKÇADAĞ KÖMBESİ

MALZEMELER:
iç malzeme:
1 kg kuşbaşı et
1 su bardağı bulgur unu yada ev unu
biraz tereyağı biraz sıvı yağ
HAMURU İÇİN:
1kg un,su,tuz
YAPILIŞI:
 Eti kavur bulgur ununu ilave et ve bi iki karıştırdıktan sonra ocaktan al,diğer taraftan su,un ve yeteri kadar tuzu yoğur.kulak memesi yumuşaklığında bi hamur olacak.hamuru iki eş parçaya böl yağlanmış tepsiye 1 parçasını 1 cm kalınlığında ser üzerine hazırlağımız iç malzemeyi dök ve her tarafa eş bi şekilde ser.diğer kalan parçasınıda ayrı biyerde açtıktan sonra tepsinin en son katına ser.diğer yandan bir tatlı kaşığı salça 1 yemek kaşığı sıvı yağı karıştırın üst katına sürün.daha güzel pişmesi için sadece üst hamuru olacak şekilde tepsinin ortasına parmağınızla küçük bi delik açın.



ANTAKYA KÖMBESİ,

BAYRAMLARDA YAPILAN BİR KURABİYE TÜRÜ.EN ÖNEMLİ ÖZELLİĞİ KAPAKLI KAVANOZDA SAKLANIRSA 2 AY BOYUNCA BAYATLAMADAN SAKLANABİLMESİ.
MALZEMELER:
yarım paket (125 gr)erimiş teremyağ (ANTAKYADA EVET adlı bir yağı kullanıyorlar.daha lezzetli oluyormuş)
1 su bardağı ayçiçek yağı
2 su bardağından 2 parmak eksik pudra şekeri
1 su bardağı süt
1 tatlı kaşığı kömbe baharatı
1 paket kabartma tozu
1 paket vanilin
5-6 su bardağı un
ÜZERİNE:SUSAM
YAPILIŞI:
Tereyağını eritin.ılısın.ayçiçek yağını,pudra şekerini,sütü,kömbe baharatını ekleyip karıştırın.kabartma tozunu,vanilini ve unu eleyerek ekleyin.unun ölçüsünü verdim ama her zaman olduğu gibi azar azar unu eklemeniz malzemenin daha iyi yoğrulmasını ve karışmasını sağlar.ele yapışmayan yumuşak bir hamur olacak.(tıpkı kurabiye hamuru gibi olacak.özellikle ele yapışmasın).iyice yoğrulan hamurdan ceviz büyüklüğünde parçalar koparıp avcunuzda yuvarlayın.sonra susam dolu olan kaseye batırın.sonra kalıbın içinidolduracak şekilde bastırın.yağlı kağıt serili tepsiye yavaşça ters çevirip kalıptan çıkarın.(ters çevrilince kalıptan çıkar).180 derecede fırında pembeleşene kadar pişirin.afiyet olsun…


NOT:KÖMBENİN İÇİNDE YUMURTA OLMADIĞI İÇİN KAPAKLI CAM BİR KAVANOZDA 2 AY BOYUNCA HİÇ BOZULMADAN,BAYATLAMADAN
SAKLANABİLİYOR.ANTAKYADA BU NEDENLE 4-5 TEPSİ YAPILIR VE MUTLAKA HER EVDE BAYRAM ZAMANI İKRAM EDİLİR.
NOT:KÖMBE KALIBI TAHTA VEYA PLASTİK OLARAK SATILIYOR.EĞER MERSİN,TARSUS ADANA ÇEVRESİNDEYSENİZ KEREBİÇ KALIBI DİYEREK ALABİLİRSİNİZ.

NOT:KÖMBE BAHARATI NASIL YAPILIR?
1 tatlı kaşığı tarçın
1 tatlı kaşığı yeni bahar
1 tatlı kaşığı muskat
1 tatlı kaşığı toz karanfil
1 tatlı kaşığı zencefil
1 tatlı kaşığı mahlep
2-3 adet dövülmüş damla sakızı
bu malzemeleri karıştırıp kapaklı cam kavanozda saklayın.kömbe yapacağınız zaman bu baharat karışımından 1 tatlı kaşığı kullanırsınız.
tabiki en kolayı kömbe baharatını paket halinde hazır almaktır.yolunuz Antakya,osmaniye,adanaya düşerse aktarlarda,marketlerde bulabilirsiniz.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder