27 Ocak 2014 Pazartesi

Cezerye nasıl yapılır?

 
Soğuk kış günlerinde  enerji veren yöresel  tatlılarımızdan cezeryenin neyden yapıldığını ve nasıl yapıldığını anlatıyorum. Tatlımız havuçtan yapılıp doktorlar tarafından birçok hastalığa iyi geldiğine dair yorumların yapıldığını duyuyoruz. Eğer sizde mersinden uzaksanız ama bu lezzeti denemek istiyorum diyenlerdenseniz buyurun size vereceğimizCezerye tarifi ile evinizde deneyebilirsiniz.
 Malzemeler:
750 gr havuç
3 yemek kaşığı şeker
1 yemek kaşığı bal
1 tatlı kaşığı tarçın
1 çay kaşığının ucuyla zencefil
1 çay kaşığının ucuyla zerdeçal
1 tatlı kaşığı buğday nişastası
hindistan cevizi
ceviz/fındık kırığı
 Hazırlanışı:
Öncelikle havucu haşlıyoruz ve robota alıp iyice çekiyoruz. Çekilen havucu tavaya alıyoruz ve şekeri baharatları ve balı üzerine ekleyip karıştırıyoruz. Ocağın altını açıp iyice suyunu çekmesini bekliyoruz Bu arada karıştırmayı unutmuyoruz.. İyice suyunu çekince nişastayı 1 yemek kaşığı suyla çözdürüyoruz ve havucun üzerine ekliyoruz kıvamı koyulaşıncaya kadar ara ara karıştırarak pişirmeye devam ediyoruz kıvamı zaten yoğun oluyor fakat nişasta ekledikten sonra kaşığı çevirmekte zorlanmaya başlayınca cevizi ekliyoruz ve ocağın altını kapatıyoruz. Bir tepsiye bolca hindistan cevizi serpiyoruz ve üzerine cezeryeyi yayıyoruz kaşıkla üzerini düzeltiyoruz ve üstüne tekrar hindistan cevizi serpip dinlenmeye bırakıyoruz.. Bir gece buzdolabında dinlenirse lezzeti daha güzel olacaktır. Afiyet olsun.

Buradaki Tarif ise tam anlamıyla yöresinde olduğu gibi yani orjinal tarif

MALZEMELER:
  • 1 Kg Havuç
  • 1 Su bardağı toz şeker
  • 1,5 Çay bardağı su
  • 4 adet dövülmüş karanfil
  • 1 Tatlı kaşığı tarçın
  • 1 Talı kaşığı Yenibahar
  • 1/2 çay kaşığı zerdeçal
  • 1/2 çay kaşığı zencefil
  • 2 Yemek kaşığı bal
  • 1 tatlı kaşığı Mısır nişastası ve 1 yemek kaşığı su
  • 1 Su bardağı iri kırılmış fındık Ceviz ya da Antep fıstığı 
  •  Hindistan cevizi
YAPILIŞI:
    • Öncelikle havuçları soyup düdüklü tencerede 1,5 çay bardağı su ile 15 dakika pişirelim
    • Havuçları blenderdan geçirelim. Eğer pütürlüyse tel süzgeçten geçirmelisiniz.
    • Ocağın üzerinde havuç püresini pişirmeye başlayalım. İçerisine şeker ve baharatların hepsini atalım. Balı ilave edelim..
    • 20 dakika kadar iyice suyunu çekene kadar karıştırarak pişirmeniz gerekiyor. Sürekli kkarıştırınız.
    • İyice suyunu çekince içerisine suyla açtığımı nişastayı da ekliyelim.
    • Karışım iyice macun kıvamına gelene kadar karıştırarak pişirmeye devam edelim.İyice koyulaştığı zaman ( kaşığı artık zor çevirirsiniz) içerisine iri iri dövdüğümüz fındıkları atıp karıştıralım.
    • Bir tepsiye hindistan cevizini bolca serpelim.
    • Üzerine karışımımızı serelim 1 cm kalındığında olacak birspatula ile düzeltelim üstlerini.Daha sonra bolca hindistan cevizini üstüne de dökelim. Kenarlarını düzeltelim kare şeklini verelim kesmesi kolay olur. Bir gün bu şekilde buzdolabında dinlenirseniz daha lezzetli olur. İstediğiniz şekilde dilimleyip servis edebilirsiniz… Afiyet Olsun..

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder