31 Mart 2013 Pazar

Enginarlı bahar dolması





Enginarlı bahar dolması


4 kişilik

Hazırlama süresi 20 dakika

Pişirme süresi

20 dakika

Malzeme listesi

6-8 adet soyulmuş temizlenmiş enginar (Konserve ya da taze enginar kullanılabilir.)

1 adet limonun suyu

4 tepeleme çay kaşığı un  
1 çay kaşığı tuz Türk kahvesi fincanıyla 1 fincan sıvıyağ

6 su bardağı ılık su

Pilav için;

2 su bardağı pirinç á 2 adet yeşil taze soğan 
5 yemek kaşığı zeytinyağı 
1 çay kaşığı tuz, karabiber

1 su bardağı haşlanmış bezelye, (Konseve bezelye de kullanılabilir.)

1 demet dereotu

1/2 demet maydanoz varsa 8-10 yaprak taze nane 3 su bardağı sıcak su

(Et ya da tavuk suyu kullanılabilir.)

Pirinç tuzlu kaynar suda 30 dakika kadar bekletilir. Diğer taraftan, soyulup yıkanmış enginarlar sıvıyağ kızdırılmış geniş bir tencereye yan yana dizilir. Üzerine 1 limonun suyu gezdirilip un serpiştirilir ve 6 su bardağı ılık su koyularak tencerenin kapağı kapalı vaziyette pişmeye bırakılır. Suyu kaynamaya başladıktan yaklaşık 15-20 dakika sonra iyice yumuşayan enginarlar ocaktan alınır ve soğumaları beklenir. Konserve enginar kullanılacaksa pişirmeye gerek yoktur. Zeytinyağı geniş bir pilav tenceresinde kızdırılır. İncecik doğranmış yeşil soğanlar eklenip karıştırılarak 1-2 dakika kavrulur. Yıkanıp süzülmüş pirinç ilave edilip karıştırılarak 3-4 dakika daha kavrulur. Tuz ve karabiber serpiştirilip bezelye ve sıcak su (et ya da tavuk suyu kullanılması tavsiye edilir) tencereye aktarıldıktan sonra orta ısılı ateşte, pirinç suyunu çekinceye kadar pişirilir. İnce kıyılmış dereotu, maydanoz ve varsa taze nane yaprakları pilavın üzerine serpiştirilir. Tencerenin kapağı kapatılıp ocaktan alınır. Pilav yaklaşık 15-20 dakika kadar dinlendirildikten sonra aşağıdan yukarı doğru karıştırılır. Enginarlar orta boy bir kaba yerleştirilir. Her birinin içine 3-4 yemek kaşığı kadar sebzeli pilav koyulur. Üzerlerine enginarların pişme suyundan birer yemek kaşığı gezdirilir. Soğumaları beklenip servise sunulur.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder