31 Mayıs 2011 Salı

Cuccia Con Ceci e Fagioli (Sicilya Aşuresi


Cuccia Con Ceci e Fagioli (Sicilya Aşuresi)

Aşure geleneğinin benzerleri uzak coğrafyalara kadar uzanıyor. Aralık ayının 13’ünde Sicilya’da Azize Luciaanısına kutlanan günde bir nevi kuru aşure olan diş buğdayı veya hedik benzeri veya Rumların ölü arkasından yaptıkları kolivayı andıran bir tatlı yapılıyor. Cuccia(okunuşu kuçiya) adındaki bu tatlı haşlanmış buğday, meyve kuruları, şekerlemeleri, fındık, fıstık, çikolata parçaları gibi tatlı lezzetlerle karıştırılıyor. Santa Lucia gününde aynı zamanda tıpkı aşure çorbası gibi bir çorba da yapılıyor. Aynı çorba İtalya’nın Liguria bölgesinde Mesciua (okunuşu meşua) adıyla özel günlere bağlı olmadan yapılıyor. Bu tarifi Alba Allotta tarafından yazılan La Cucina Siciliana (Sicilya Mutfağı) kitabından seçtim.
  • 400 gr. aşurelik buğday,
  • 150 gr. nohut,
  • 150 gr. kuru fasulye,
  • 1 iri diş sarmısak,
  • 1 adet defne yaprağı,
  • 3 yemek kaşığı sızma zeytinyağı,
  • tuz,
  • taze çekilmiş karabiber.
Buğday, nohut ve fasulyeyi bir gün önceden ayrı ayrı ıslatın. Buğdayı sarmısak ve defne yaprağıyla bir tencereye koyun ve üstünü iyice geçecek kadar suyla ateşe oturtun. 1.5 saat pişirdikten sonra nohudu ekleyin ve 1 saat 40 dakika pişirin. En son fasulyeyi ekleyin ve 1.5 saat daha pişirin. Gerektikçe su ekleyebilirsiniz. Tuzunu, biberini ekleyin ve üzerine sızma zeytinyağı dökerek servis yapın.
AYLİN ÖNEY TAN
www.cumhuriyet.com.tr

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder