Bir omlete bin dolar ödemek için sırada bekleyen pek çok müşteri var...
Sabah Pazar'dan Burcu Aldinç, dünyanın en pahalı yiyeceklerini derledi.
Ne kadar paranız olursa olsun, her zaman alacak daha fazla şey çıkıyor insanın karşısına. Tatmin olmak, aza kanaat etmek en güzeli. Yeni çıkan bir telefonu alsanız, bir sonraki ay, hatta hafta, daha iyisi çıkıyor piyasaya.
Kısacası 'en güzel' ve 'en iyi' kavramları günden güne anlamını yitiriyor.
En pahalı olan yerini her an başka bir şeye bırakabiliyor. Giyimden dekorasyona, tatilden yemeğe kadar tüm sektörler için bu geçerli. Özellikle son yıllardaki yeni trend, nadir bulunan, pahalı ve farklı tatları partilerde, özel davetlerde sunmak.
Fransa'da asilzadeler sosyete partilerinde sofraya çulluk getirebilmek için özel ava çıkıyor, eski İngiltere kralı, Kenya seyahatine çıkarken yanında beyaz trüf mantarı götürüyor. Gıdaya ödenen paralar son yıllarda abartılı rakamlara ulaştı. Öyle ki Florida'da Diana Duyser adlı bir kadın, evinde kızarttığı tost ekmeğinin üzerinde Virgin Mary'ye (Meryem Ana) benzer bir figür olduğunu fark etmiş, bu ekmeği 10 yıl saklamış ve sonunda 2004 yılında 28 bin dolara (42 bin TL'ye) bir kumarhaneye satmıştı. Isırılmış bir tost ekmeği için 28 bin dolar ödemek çılgınlık olarak gelebilir ama dünya jet-sosyetesinde bir omlete bin dolar ödemek o kadar uçuk bir fikir değil. İşte fiyatlarıyla 'Bu kadar da olmaz,' dedirtecek dünyanın en pahalı gıdalarından bazıları.
En pahalı omlet
New York'taki Le Parker Meridien otelinin içindeki restoranda yapılan omleti yiyebilmek için bin doları (bin 500 TL'yi) gözden çıkarmanız gerekiyor. Omlette altı yumurta dışında, 300 gram Sevruga havyarı ve bir adet de ıstakoz var. Üzeri de yine havyarla süsleniyor. Aynı omleti evde kendiniz pişirmek isterseniz de, maliyeti 700 dolara, yani yaklaşık bin 70 TL'ye geliyor.
En pahalı dondurma
Dünyanın en pahalı dondurması New York'taki Serendipity 3 restoranındaki bin dolara satılan dondurma idi. Restoranın sahibi Stephen Bruce bu dondurmayı geliştirerek 25 bin dolarlık (32 bin TL.) bir tatlı haline dönüştürdü. Altın kaşıkla servis edilen tatlının içinde kilosu 5 bin TL'ye satılan Knipschildt çikolatası ve beş gram 23 karat altın tozu var.Üstelik kaşık da sizde kalıyor.
En pahalı havyar
Dünyanın en pahalı havyarı siyah havyar sanıyorsanız, yanılıyorsunuz. Doğru yanıt İran havyarı olacak. Almas havyarı olarak da bilinen havyar 24 karatlık altın kutularda satılıyor. Hazar Denizi'ndeki uzunburun balığından elde edilen havyarın özelliği, denizin tuz tabakası içinde kendi kendine konserve olması. Kilosu ise 23 bin dolar. (35 bin TL.)
En pahalı bira
Dünyanın en pahalı birası bin dolara (bin 500 TL'ye) satılıyor. Vieille Bon Secours adındaki bu bira sadece Londra'daki Bierdrome adlı barda satılıyor.
En pahalı kahve
Endonezya'daki bir kahve ağacının yere düşen şekerli meyvelerini, maymunlar kiraz niyetine yiyor.Çekirdekler ise bağırsak yoluyla dışarı çıkıyor.
Ardından kabileler bu çekirdekleri toplamaya başlıyorlar. Bu çekirdekler, maymunların vücudunda fermantasyona uğradığı için de ortaya çok özel bir tat çıkıyor. İşte maymunların dışkısından toplanan ve Kopi Luwak adı verilen bu kahve çekirdekleri, bugün dünyanın en pahalı kahvesi olarak satılıyor. Kahvenin 400 gramı 300 dolardan (450 TL'den) başlıyor.
En pahalı votka
İskoçya'da üretilen Diva Vodka, sadece özel işlemleri değil, şişesindeki pırlanta tasarımlarıyla da en pahalı votka olma unvanını elinde bulunduruyor.
Öyle ki, votkaların fiyatı 3500 dolardan başlıyor ve 1 milyon dolara (1 milyon 500 bin TL'ye) kadar çıkıyor.
En pahalı mantar
Dünyanın en pahalı mantarı alba beyaz trüf mantarı. Bir pırlanta değerindeki bu mantarları toplamaya köpeklerle çıkılıyor. Bu denli pahalı olmasının nedeni az bulunması ve yoğun aroması. Mantarın kilosu yaklaşık 8 bin dolar. (13 bin TL.) Ama fiyatı 100 binlerce dolara kadar çıkıyor. Öyle ki iki yıl önce Macau Casino'sunun sahibi Stanley Ho, bir kilo trüf mantarı için 330 bin dolar (500 bin TL.) ödemişti.
En pahalı patates
Bir patatesin kilosuna 500 avro yani yaklaşık bin 100 TL öder misiniz? Ödeyenler var. Fransız patatesi olarak bilinen 'bonnotte', sadece Noirmoutier adasında yetişiyor. Sadece suyosunu ile beslenen ve deniz kenarında yetişen patatesin soyu ise neredeyse tükendi. Kısacası olur da bir gün bir yerde 'bonotte' patatesi görürseniz, size tavsiyem, mutlaka denemeniz. Çünkü yakında bu patatesten eser kalmayacak.
En pahalı et
Dünyanın en pahalı eti Wagyu olarak bilinen Kobe sığırından elde ediliyor. Bu sığırların özelliği ise bol bol maltla beslenmesi ve hiç hareket etmemesi.
Böylece yağlar, vücudunun tüm bölgelerine eşit olarak dağılıyor. Ayrıca her gün bir saat sırt bölgelerine malt ile masaj yapılıyor. En çok sırt bölgesi makbul olan sığırın bir porsiyonu 100 dolardan (150 TL'den) başlıyor.
En pahalı sandviç
Dünyanın en pahalı sandviçi Berkshire, Cliveden'de satılıyor. Essen Platinium Club içinde satılan bu sandviçin fiyatı 200 dolar. (300 TL.) 'İki dilim ekmek arasında servis edilen bir yemeğe bu kadar ödenir mi?' demeyin çünkü bu sandviçin içinde yok yok. Üç katlı sandviçin içinde Bresse tavuğu, domuz pastırması, haşlanmış bıldırcın yumurtası ve beyaz trüf mantarı var. Özel olarak yetiştirilen Bresse tavuğu, gastronomi dünyasının dördüncü harikası olarak nitelendiriliyor. 1182 kalori olan bu sandviçin sağlıklı olduğu da söylenemez.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder