13 Ocak 2012 Cuma

Çay Tarifleri, Çay saati günü


Çaylar şirketten

Bugün çay saati günü yapalım dedim. Biraz da şımartmalı insan kendini. Belli günler ödül vermek gerekiyor sanki. "Çeşitli gıdaları da yemek gerekir. Sevdiğiniz gıdalardan mahrum etmeyin kendinizi" diyen uzmanların sesini dinledim bugün. Atalarımıza ne demiş 'canınızın istediği, vücuda şifadır.' İşte canınız börek, çörek ve kurabiye çektiyse haydi bugün sizin gününüz olsun.  Çay saati her zaman çok sevilen ve ilgi gören bir konu. Yıllardır ekranlarda ve gazetelerde yemek tarifi verdiğimi bilen vardır aranızda. İnanın çay saati hep reyting almıştır. Biz kadınlar çok severiz çay saatini.

Annelerinin çay saatine şahit olmanın çocukların hayallerini, belki de geleceklerini ne kadar etkilediğini hiç düşündünüz mü? Aramızda annesinin günlerini hatırlamayan var mı? Kadınlar toplanır sohbet eder... Kim bilir ne dertlere çareler bulunmasına, ne dertlerin paylaşılmasına tanıklık etmişizdir. Bir arkadaşım anlatmıştı annesinin çay saati günleri yüzünden aşçı olmuş.  

Okula gitmek istemezmiş ve evde oturup börek, çöreklerin tadını çıkartırmış. Benim bir komşum vardı, inanmazsınız ne zaman çay toplantısı olsa gelirdi ve "Hadi ne yapalım Elif, bana bir fikir ver" derdi. Ve sonucu tahmin edersiniz, elbette her şeyi ben yapardım.

Çok sıklıkla yaşadığım şeydir aslında bu. Ne zaman bir yere konuk gitsem "Hadi ne pişirelim" ya da "Akşama ne pişirsem" sorusuyla karşılaşmışımdır. Ama ben çok seviyorum yemek yapmayı ve sizlerle tariflerimi paylaşmayı.
"Çay kahve bahane, sohbet şahane" derler ya aynen öyledir. Ben çay saatine hazırlanırken eğer evde misafirler varsa mutfakta beraber hazırlamayı ve bir yandan sohbet etmeyi severim. Ama bazı insanlar [annem de bu gruba dahildir] hiç kimsenin işine karışmasını istemez, benim bile. Gerçi boynuz kulağı bana göre geçmez ama mesele yardım etmek, işe yaramak diye düşünmüşümdür hep. Bence insan paylaşmalı da her şeyi. Anadolu'da zaten imece usulü hazırlanan yemekleri biliyoruz.

Biz şehirli oldukça paylaşmayı da unuttuk sanki. Çay partisinde bir araya geldiğinizde "Benim yapabileceğim bir şey var mı?" diye sorana da, yok yok hiç gerek yok" demeyin bana kalırsa. Gerçi annem kimse yorulmasın, herkes keyifli olsun diye düşündüğü için iş yaptırmaz. Bazen gerçekten elinden hiç iş gelmeyen insanlar vardır. Hatta evlenip eşinin yaptığı keki kurabiyeyi afiyetle yiyen kadın  arkadaşım vardır. Bu da başka bir güzelliktir elbette. Ben bu sayfalarda sadece kadınlar değil, erkekler içinde de tarif verdiğimi çok iyi anladım. İşte bu sayfayı da çok seveceğinizden eminim. Tahinli katmeri mutlaka deneyin, öyle güzel ki... Çay saatiniz için çok pratik bir tarif. Bir de çikolatalı muhallebiyi çocuklarınız için meyveli ya da bisküvili olarak hazırlayabilirsiniz.

Hadi size kolay gelsin.        

Afiyet bal şeker olsun

Mayalı çörek
6 kişilik
Malzemeler
2 su bardağı ılık su
1 çay bardağı sıvı yağı
5 çorba kaşığı şeker
1 adet yumurta
Aldığı kadar un
10 gram yaş maya
İçi için:
1 adet elma
1 tatlı kaşığı tarçın
1 çay bardağı ceviz

Yapılışı: Derin bir kabın içine yaş maya ile ılık suyu koyup biraz kabarmasını bekleyin. Daha sonra üzerine sıvı yağı, şeker, yumurta koyup yavaş yavaş unu ekleyin. Yumuşak bir hamur ede edinceye kadar yoğurup unu ekleyin. Bu karışımın üzerini örtüp 1 saat kadar bekletin. Elmayı rendeleyip üzerine ceviz ve tarçın serpin. Mayalanan hamuru unlanmış tezgahta yufka şeklinde ince bir şekilde açın. Üçgen dilimler halinde dilimleyin. Üzerine elmalı harcı koyup rulo şeklinde sarın. Tepsiye koyup 5-10 dakika daha mayalandırın. Daha sonra 200 derecedeki fırında 35 dakika pişirin. Fırından çıkan çöreklerin üzerine pudra şekeri serpip servis yapın. İsterseniz içini boş olarak hazırlayabilirsiniz.
 
Zencefilli kakaolu kurabiye
6 kişilik
Malzemeler
2 adet yumurta
1 çay bardağı pudra şekeri
1,5 su bardağı un
3 çorba kaşığı tereyağı
3 çorba kaşığı kakao
1 çay bardağı çiğ krema
1 paket kabartma tozu
1 paket vanilya
Üzerine: Parça çikolata

Yapılışı: Derin bir kabın içinde yumurtayı, yağı ve şekeri çırpın. Üzerine kakao, krema, unu, kabartma tozu ve vanilyayı koyup iyice yoğurun. Yumuşak bir hamur elde edin, gerekirse bir miktar daha un ilave edebilirsiniz. Hamurdan ceviz büyüklüğünde parçalar kopartıp elinizde yuvarlayın ve tepsiye dizin. Üzerine isterseniz parça çikolatalardan üzerine koyup 170 derecede 15-20 dakika pişirip çıkartın.    

Çikolatalı muhallebi
4 kişilik
Malzemeler
4 su bardağı süt
1 su bardağı şeker
Yarım su bardağı un
2 çorba kaşığı kakao
1 paket vanilya
3 adet yumurta
2 çorba kaşığı tereyağı
50 gram bitter çikolata

Yapılışı: Unu tereyağında kavurun. Üzerine sütle çırpılmış yumurtaları kakao ve şekeri de koyup iyice çırpın. Bu karışımı tereyağında kavrulmuş unun üzerine boşaltıp karıştırarak pişirmeye devam edin. Koyulaşınca ocaktan alıp sıcakken içine bitter çikolata koyup karıştırın, vanilya da üzerine koyup kalıplara boşaltın. Üzerine fındık ya da ceviz serpin. Soğuyunca üzerine istenirse vanilyalı dondurma ya da mevsim meyveleri ile servis yapılabilir.

Peynirli paşa böreği
8 kişilik
Malzemeler
4 su bardağı un
2 yumurta
1 çorba kaşığı sıvı yağı
1 çorba kaşığı sirke
4 çorba kaşığı yoğurt
Üzeri için 3 çorba kaşığı tereyağı
İçi için: 150 gram beyaz peynir
Yarım demet maydanoz
50 gram kaşar peynir rendesi

Yapılışı: Rendelenmiş peynirleri ve kıyılmış maydanozları karıştırıp hazırlayın. Derin bir kabın içine yumurta, sıvı yağ, yoğurt, sirke ve unu koyup yoğurmaya başlayın. Hamur yumuşak bir kıvamda olmalı. Bu hamuru 15 dakika dinlendirin. Unlanmış zeminde elinizle hamuru açabildiğiniz kadar açın. Daha sonra üzerine elinizle tereyağını sürün ve hamuru rulo şeklinde sarın. Buzdolabında 10 dakika dinlendirin. Hamurdan iki ceviz büyüklüğünde parçalar kopartıp tezgah üzerinde pasta tabağı büyüklüğünde açın. İçine peynirli iç malzeme koyup kapatın ve üzerine yumurta sarısı sürüp tepsiye dizin. 200 derecedeki fırında 35 dakika pişirin.

Fıstıklı chseecake
6 kişilik
Malzemeler
2 paket eti burçak bisküvi
3 çorba kaşığı tereyağı
2 yumurta
1 bardak toz şeker
1 paket labne
1su bardağı un
1 paket vanilya
50 gram bitter çikolata
1 çay bardağı ince kıyılmış fındık

Yapılışı: Bisküviler robotta ezilir, 3 çorba kaşığı tereyağı ile karıştırılır. Yağlanmış kelepçeli kalıba ya da küçük yuvarlak fırın kalıplarına koyun. Üst kreması hazırlamak için 2 adet yumurta ile toz şekeri çırpılır. Üzerine unu, vanilyayı labne peynirini koyup çırpmaya devam edin. Bu peynirli harcı bisküvilerin üzerine dökün. 170 derece fırında yaklaşık 30 dakika pişirin. Fırından çıkarınca soğumaya bırakın. Soğuyan tatlının kenarlarına su sürüp kıyılmış fındıkları serpin. Üzerine eritilmiş çikolatayla süsleyip servis yapın.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder