15 Şubat 2012 Çarşamba

Patatesli içli köfte tarifi

Malzemeler



Dışı için
1 kg Patates  



400 gr Köftelik esmer bulgur 



4 ad Yumurta  



4 çorba kaşığı un 



1 çay kaşığı kimyon 



1 tatlı kaşığı domates salçası 



1 tatlı kaşığı biber salçası 



1 fiske tuz 

 
İçi için


700 gr Az yağlı koyun kıyması 



125 gr Margarin



500 gr Kuru soğan ince doğranmış



1 çay kaşığı karabiber



1 tatlı kaşığı biber salçası



1 tatlı kaşığı domates salçası



2 çorba kaşığı dövülmüş iç ceviz



1 fiske tuz 

 
 2 su bardağı Ayçiçek yağı 

Patatesli içli köfte

Güney ve güneydoğu bölgemize ait içli köftenin yapımına benzeyen bu köfteler suda haşlanmıyor, yalnızca kızartılıyor. İçli köftenin dışının incesi makbuldür. Bu köfteler biraz daha kalın olabiliyor. Onun için yapımı içli köfteye göre daha kolay denebilir.

Tencereye margarini koyunuz, yağ eriyince soğanları ekleyiniz soğanlar pembeleşmeye başlayınca kıymayı ilave ediniz. Pişene kadar kavurunuz. Kavurma işleminin sona ermesine yakın salçaları, tuz ve karabiberi ekleyiniz. İşlem bittikten sonra kavrulmuş içi soğumaya bırakınız. Buzdolabına konacak duruma geldiğinde dolapta yağları donana kadar bekletiniz.

Patatesleri haşlayıp, soyunuz.
Tepsiye bulguru koyunuz. Patatesleri bulgurun üzerine rendeleyiniz. Rendeleyeceğiniz patateslerin tam olarak soğumamasına dikkat ediniz. Tutabileceğiniz sıcaklıkta olsun ki onun sıcaklığı bulgurun kabarmasına yardımcı olsun. Bulgurla birlikte patatesi karıştırıp, arada bir yoğurarak yarım saat kadar bulgurların yumuşayıp kabarmasını bekleyiniz. Karışıma yumurtaları kırınız, unu ilave ediniz. Dışı için kullanacağınız salçaları, kimyonu ve tuzu ekleyiniz. Malzemelerin tamamını ilave ettikten sonra iyice yoğurunuz.
Yoğurma işleminden sonra yumurta büyüklüğünde parçalar alınız oval bir şekil vererek yuvarlayınız ve parmaklarınızla içini oyarak soğuttuğunuz kıymalı içi doldurup ağzını kapatınız.

Köfteleri oyarken arada elinizi suya batırınız.
Yoğrulma kıvamı köfteye şekil verirken belli olur. Gerekirse kıvama gelmesi için 1 yumurta ve biraz daha un eklenebilir.
Köftelerin yapımı bitince kızartma yağını ocağa koyunuz. Bol yağda kızartmanızı tavsiye ederiz. Yağ iyice kızınca köfteleri atınız ve sık sık çevirerek her tarafı pembemsi olunca yağdan çıkarınız.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder