28 Ekim 2012 Pazar

Lüfer Tarifleri Ve Lüfer Yemekleri



Denizlerde şimdi lüfer balığının bolca olduğu bir döneme giriyoruz, en lezzetli lüfer tarifleri umarım sofralarınızı şenlendirir...

LÜFER KÂĞITTA
Kullanılacak malzeme (4 kişi için): 
1 kiloluk bir lüfer balığı, 
zeytinyağına yatırılmış dört ançüez filetosu, 
1 limonun suyu, 
1 kaşık sirke, 
4 çorba kaşığı zeytinyağı, 
1 kaşık rezene tohumu, 
1 kaşık kıyılmış tarhun otu, 
1 kaşık kıyılmış maydanoz, 
1 kaşık rendelenmiş soğan
yeteri kadar tuz ve karabiber, 
1 kaşık sadeyağ, 
2 tabaka yağ kâğıdı. 

Yapımı: Ançüez filetolarını havanda iyice dövün. Dövmeye ara vermeden bunalimon suyunu, sirkeyi, yeteri kadar tuz ve karabiberi katın. Sonra bu karışımı bir kâseye boşaltın. Buna zeytinyağını, tarhun otunu, maydanozu, soğanı katın ve iyice karıştırdıktan sonra bir kenarda dinlendirin. 
Beri yanda balığın içini, dışını iyice temizleyin. Bol akarsuda yıkadıktan sonra iri delikli bir süzgece koyup süzün. Balığın kuyruğunu ve yüzgeçlerini kestikten sonra bunu sadeyağa bulanmış iki kat yağ kâğıdına yerleştirin. Balığın içini, dışını bir kenarda dinlendirilen karışımla iyice bu-layın. Rezene tohumunu da serpiştirdikten sonra yağ kâğıdını paket yapar gibi düzenli bir biçimde kapatın. Bir sicimle bağlayıp kızgın fırına koyun
Balığı yirmi dakika kadar fırında tuttuktan sonra olduğu gibi servis tabağına oturtun. 
Sicimini kesip çıkardıktan sonra sofraya çıkarın. Kâğıdı sofrada açıp balığı dörde bölün ve tabaklara servis yapın...




Lüfer Izgara
Çorba kasigi ayçiçek yag 
izgara telini yaglamak için 
4 Adet orta boy lüfer 
temizlenip, yikandiktan sonra kurulanmis 
30 gr un 4 çorba kasigi 
Yarim çay kasigi tuz 
Beyazbiber 
2 Adet limonun suyu 

Önce izgarayi yakin.Izgara telini yaklasik 1 çorba kasigi ayçiçek yagi ile yaglayin. 
Baliklarin iyi pismesi isteniyorsa, baliklarin her iki taraflarina da biçakla birer çentik atin. Eger az pismis isteniyorsa bu islemi yapmayin. Unu ve tuzu birlikte eleyip, biberi karistirin. Limon suyundan 2 çorba kasigi kadarini bir kenara ayirip, kalanini baliklarin üzerine serpin. Baliklari una bulayip, fazla ununu silkeleyin. 1 ölçü limon suyuna 4 ölçü zeytinyağı olacak sekilde bir sos hazirlayin. Baliklari sicak izgaraya yerlestirin. Baliklar piserken, temiz bir firçayla arasira hazirlamis oldugunuz bu sostan üzerlerine sürün. Yaklasik 5 dakika sonra baliklari altüst ederek diger yanlarini da 5 dakika pisirin. Baliklari önceden isitilmis tabaklara alin. Kalan limon suyu ve zeytinyağı karisimina kiyilmis maydanozu ilave edin. Izgara lüferleri, zeytinyağı limon sosu ile birlikte, sicak olarak servis yapin. 

Not: Lüferin küçükleri, defne, çinekop, sarıkanat aynen Lüfer Izgara gibi hazırlanır. Yalnız, küçük oldukları için bir kişiye 2 adet verilir. Büyüğüne kofana denir....






Lüfer Buğulama

Malzemesi
1 kg. lüfer
1 baş soğan
1 küçük havuç
1 adet defne yaprağı
4-5 dal maydanoz
1 dal kereviz
5-6 adet tane karabiber
1 fincan zeytinyağı
1 fincan su
Tuz

Balıkları, temizleyip yıkadıktan sonra, dikdörtgen biçimindeki balık kabına yerleştirin. Soyulmuş baş soğan, kazınmış havuç, defne yaprağı, maydanoz dalları, kereviz yaprağı, tane karabiberler, zeytinyağı ve suyla birlikte balıkların bulunduğu kaba koyun. Tuz serpin ve orta ısıda 15-20 dakika pişirin.
Balıkları servis tabağına alın. Kalan sosu iyice kaynatıp ezerek süzün ve balıkların üzerine gezdirin.
Patates tava ya da sebze soteleriyle süsleyerek sıcak servis yapın.


Lüfer Fırında
MALZEMELER
6 adet Lüfer
2 tatli kasigi Tuz
3 orta boy Sogan
1 orta boy Havuç
3 orta boy Domates
1 orta boy Limon
1/4 su bardagi Zeytinyagi
Kara Biber, Kekik
1/2 tabaka Yagli Kagit

YAPILIŞ TARİFİ 
Baliklari temizleyip, yikayin, tuzla, süzgeçte 15 dakika bekletin. Keskin bir biçakla üzerlerine, enine 3 paralel yarik yapin. Bu arada sebzeleri yikayarak,soğan havuç ve domatesi yarim santimetre kalinlikta halka seklinde dograyin. Limonun kabugunu soyup, halka seklinde dilimleyin ve tepsiyi 1 tatli kasigi zeytinyağı ile yaglayin. Soganin yarisini tepsiye döseyip, üzerilerine domates ve havuçlari yerlestirin, kalan soğani da onlarin üzerine koyarak baliklari sebzelerin üzerine yerlestirin ve üzerlerine zeytinyağıni gezdirin. Kara biber ve kekigi serpip, en üste limonlari dizin. Tepsinin üzerini kagitla kapatarak önceden isitilmis orta sicakliktaki firinda yaklasik 40 dakika pisirin....





LÜFER TÜTSÜSÜ
Bir fıçının alt tahtalarını çıkarınız. Üst tahtalarının ortasına el sokup, oynayıncaya dek bir delik açınız. 
Etrafına ince teller geçecek kadar delikler açınız. 
Fıçının altındaki açık ağzına doğru olan yani yan tahtalarının sonlarına da serçe parmağın ucundan biraz daha ince birer delik açınız. 
Lüferlerin karnını yarıp içini ve kulaklarını çıkarınız, başını kesip atınız. 
Sonra bu balıkları deniz suyunda iyice yıkayınız. 
24 saat tuz içinde bekletiniz. 
Deniz suyuna batırıp çıkarınız. 
Üstündeki tuzlar kaybolunca yakalarını birer defne dalı ile geriniz. 
Daha sonra bunları kuyruklarından çift çift bağlayınız. 
İnce bir tülbent ile sararak fıçının üst deliğinden el ile sokup ufak deliklere bu balıkları sırasıyla diziniz. 
Üzerlerine çıkan ipliklere birer orta boy çivi sokunuz. 
Sonra elinizin girip çıktığı bu deliği sıkı sıkı kapayınız. 
Çanağın altına kül ve üstüne de ateş koyup 3 - 5 meşe kabuğu parçalarını da dizerek fıçının altına sürünüz. 
Gerekince ateş ve tütsüyü tazeleyerek 5 - 10 gün, yani balıklar limon gibi olana dek tütsülemekte devam ediniz. 
Sonra çıkarıp hava alan bir yere asınız. 

Not: Bu tütsü balığını kullanacağınız zaman biraz alt üst edip defne dalını çıkardıktan sonra tabağa alınız, üstüne hemen limon sıkarak yeyiniz...





LÜFER KÜLLEMESİ
3 Lüfer 
1 Çay kaşığı hardal 
4 Soğan 
3 Çorba kaşığı kıyılmış maydanoz 
Yeteri kadar tuz 
1 Limon. 
1 Çay bardağı zeytinyağı 

Kulaklarıyla karnını sakatlamadan içini kulağından dikkatle çıkarınız, iyice yıkayıp temizleyiniz. Karnına tuzla karışık soğan suyu doldurduktan sonra, üzerine de sürüp iki saat bırakınız. Sonra kıvılcımlı küie gömüp pişiriniz. Külden çıkarınca karın ve sırtını çiziniz, derisini başıyla beraber çıkarıp tabağa koyunuz. Üzerine zeytinyağlı ve hardallı salça gezdiriniz. Maydanoz serpip, limonla servis yapınız.



MALZEMELER
4-6 adet lüfer balığı
1 tatlı kaşığı tuz
1 tatlı kaşığı karabiber
İç harcı için:
1 demet maydanoz (çok ince kıyılmış)
5 diş sarmısak (dövülmüş olacak)
3-4 adet yeşil sivri biber (çok ince halkalar şeklinde doğranmış)
2 yemek kaşığı tereyağı (eritilecek)
1 çay kaşığı tuz
1 çay kaşığı karabiber
Yaklaşık: 1,5 m uzunluğunda alüminyum folyo
Ayrıca: 6-7 adet kuru defne yaprağı
1 adet çok ince dilimlenmiş limon

Lüfer Dolma
HAZIRLANIŞI
Önce lüfer balıklarını akan suyun altında içine elinizi de sokuşturarak iyice yıkayalım. Sonra süzgeçte süzdürüp, tuz ve karabiber serpiştirerek her tarafını ovalım. Şimdi de iç harcı için derin bir kasenin içinde; eritilmiş yağı, ince kıyılmış maydanoz, dövülmüş sarmısakları ve ince halka dilimlenmiş yeşil biberleri karıştıralım. Sonunda tuz ve karabiberi de ekleyelim.
Öte yandan alüminyum folyoyu bir lüfer balığını paketleyecek şekilde parçalara ayıralım. Sonra alüminyum folyonun içine bir lüfer balığını koyalım. Balığın ortasını iyice açarak, 1 yemek kaşığı kadar iç harcından yerleştirelim. Balığın ağzını kapattıktan sonra üzerine 1 defne yaprağı ve bir dilim limon yerleştirelim. Alüminyum folyoyu balığı paketler gibi sıkıca kapatalım. Aynı işlemi bütün balıklara uygulayalım.
Bir taraftan da fırınımızı 175 dereceye ayarlayıp, tepsinin içine paketlenmiş lüfer dolmalarını yerleştirelim. Yaklaşık 20-25 dakika balıkların pişmesi için yeterli olacaktır. Fırınınız yoksa bu paket balıkları çok az yağlı tavada tıpkı köfte kızartır gibi çevire çevire kızartabilirsiniz. Ama 14-15 dakika tava için yeterli süredir.
Servis yaparken, folyo paketi açarken içinden çok sıcak buhar çıkacağı konusunda ilgilileri uyarmayı unutmayın.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder