5 Kasım 2012 Pazartesi

Fırında Yumurta Tarifi








Fırında Yumurta (Oeufs en Cocotte)
Bu sene sevgililer günü Cumartesiye denk geliyor. Ben de bu özel gün için bir kahvaltı önerisinde bulunmak istedim. Fransızların "oeufs en cocotte" diye adlandırdıkları ve fırında tek porsiyonluk kaplarda hazırlananbir yumurta tarifi bu. Arzuya göre pekçok farklı malzemeyle yapabilirsiniz. Pişirme usulu ile de alışılageldikyumurta tariflerinden farklı. Çocuklar için ıspanak, peynir, pırasa ve çeşitli taze otlar ile tatlandırabileceğinizgibi mantar, jambon, pastırma, kuzu veya dana bacon da kullanılabilir. Kahvaltı veya brunch davetleri için, bir gece önce hazırlanıp ertesi sabah pişirilebilir. Çok leziz...



Malzemeler:

4 iri yumurta

8 çorba kaşığı krema (heavy cream)

2 pırasa

2 dilim dana jambon, ince şeritler halinde kesilmiş

3 çorba kaşığı zeytinyağı

Tuz

Karabiber

4 porsiyon


Yapılışı:

Pırasayı temizleyip ince ince doğrayıp zeytinyağında hafifçe kahverengileşinceye kadar 4-5 dakika kadar kavurun. Ateşten almadanjambonları atıp malzemeleri bir kere karıştırın.
Küçük fırın kaplarını bol tereyağı ile yağlayıp diplerine birer kaşık krema koyun. Sote edilmiş pırasa ve jambonlari eşit olarak kaplara pay edin. Yumurtaları teker teker sarılarını bozmadan diğer malzemelerinüzerine kırın. Az tuz ve karabiber ile tatlandırın.
Yumurtaların üzerlerine birer kaşık süt kremasını yumurta sarılarını bozmadan ilave edin.
Fırın kaplarını derince bir tepsiye veya borcama alın. Tepsiye veya borcam��n içine, yarısına gelecek kadar sıcak su doldurun ve önceden ısıtılm����ş 200 derece fırına alın. 10 -15 dakika kadarpişirin. Sıcak servis edin.


Notlar:

Kullanacağınız sebzeleri, mantar ve domatesi pırasa gibi çok küçük doğrayarak sote etmelisiniz.

Taze otları incecik kıyarak yumurtanın hemen üzerine serpip süt kremasını otların üzerine ilave edebilirsiniz.

Eğer fırın kaplarınız alırsa 2'şer küçük yumurta ile de hazırlanabilir.

Özellikle büyük davetler için; yumurtaları tarifteki gibi hazırlayıp üstlerini streçfilm ile kaplayarak buzdolabına kaldırın. Ertesi gün oda sıcaklığına getirdikten sonra fırınlayın.


Kaynak:http://www.40firinekmek.com/

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder