8 Kasım 2012 Perşembe

Güveçte Pastırmalı Kuru Fasulye Tarifi



içindekiler

  • 1 su bardağı kuru fasulye (Erzincan olması tercih sebebidir)
  • 1 adet orta boy kuru soğan
  • 1 çay bardağı sıvı yağ
  • 2 dilim çemenleri alınmış pastırma (Benim aldığım pastırmalar 20 cm uzunluğunda. Daha küçük olanlarından kullanacaksanız pastırma adedini keyfinize göre arttırın.)
  • 1 yemek kaşığı domates salçası
  • Yarım tatlı kaşığı biber salçası
  • 1 fiske kimyon (gazını alması için)
  • 2 adet kesme şeker
  • Tuz

hazırlanışı

  • Bir gece önceden kuru fasulyeleri çelik bir tencerede, üzerini 4 parmak aşan su içinde bekletin.
  • Ertesi gün şişen fasulyeleri aynı tencere içinde yumuşayana kadar pişirin. Süzdürün.
  • Güvecin içine kuru soğanları küp küp doğrayın ve sıvı yağda şeffaflaşana kadar soteleyin.
  • Domates ve biber salçasını ekleyin. Kokusu çıkana kadar kavurun.
  • Süzdürdüğünüz fasulyeleri ve üzerini iki parmak geçene kadar sıcak su ekleyin.
  • Tuz, şeker ve kimyonla tatlandırın. Bir kere karıştırın ve parçalara ayırdığınız pastırmaları en üste yerleştirin. Üzerine aluminyum folyo örtün.
  • Önceden 200 dereceye ısıttığınız fırında suyunu hafifçe çekene kadar pişirin.


Kuru Fasulyeyi Pişirmeden Önce


Kuru fasulye hem daha kolay pişmesi, hem de daha çabuk sindirilmesi için, bir gün önceden suya konur Ama bu yöntemin bugün yanlış olduğu anlaşılmıştır.

Şimdi daha değişik bir yöntemden yararlanılmakta ve çok olumlu sonuç alınmaktadır. İlk olarak fasulyeyi bir tencere içindeki soğuk suya koyun. Tuz atmadan onbeş dakika kadar kaynatın. Ateşten indirip iyice süzun. Tencerede su kaynatarak fasulyeleri onun içine atın. Pişme süresinin yarısında da tuzunu ilave edin. Böylece fasulyeler çok daha lezzetli olacaktır. 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder