Etli enginar dolması
Parmaklarınızı da beraberinde yiyeceğiniz mevsimin en güzel sebzesi
Malzemeler (2 kişilik)
2 adet enginar
150 gram kıyma
4 yemek kaşığı pirinç
1 adet soğan
1 adet domates
1 tatlı kaşığı domates salçası
1 tatlı kaşığı biber salçası
1 diş sarımsak
1 tatlı kaşığı nane
1 çay kaşığı yenibahar
zeytinyağı
karabiber
tuz
Hazırlanışı
- Soğan, domates, sarımsak robotta çekilir.
- Yıkanmış pirinç, salçalar, baharatlar ve kıyma eklenerek karıştırılır.
- Enginarların sapları dik durmalarını sağlayacak şekilde kesildiktikten sonra, yaprakların arası iyice yıkanır.
- İç malzeme el yordamı ile yaprakların arasına doldurulur.
- Tencereye konulan enginarların yarısına gelecek kadar su doldurulup, üzerlerine zeytinyağı gezdirilir.
- 50 dakika kadar orta ateşte pişirilir.
- Sıcak servis yapılıp elle yenilir.
Notlar
- İlkokul 3. sınıfa gidiyordum. Akşam masaya oturduğumda annem tabağıma diken çiçeğine benzeyen kocaman bir şey koydu. İlk söylediğim “ben bunu yemem” oldu. Annemin zoruyla bir iki yaprak sıyırdım. Elle yediğimiz için olsa gerek hoşuma gitti. İşte o gün ilk defa enginar bizim eve girdi. Annem pazarda görüp almış, komşulardan tarif öğrenip yapmıştı. Yerken bize bu sebze ile ilgili duyduklarını anlatıyordu:”Çok faydalıymış, karaciğere iyi gelirmiş. 40 yaprak yersen ömrün 1 yıl uzarmış.” Kardeşimle ben yaprakların zaten bir yılda sıyrılıp ancak biteceğini iddia edip gülüşüyorduk. Bir yandan da “benim 10 yaprak oldu, senin kaç” diye istatistik tuttuğumuzu hatırlıyorum.
- İlk defa görenler için nasıl yenileceği konusuna biraz açıklık getireyim. Bu yemek el ve çatal yardımıyla yeniliyor. Kıymaları çatalla yiyorsunuz. Gerçi yaprakları usturuplu koparırsanız kıymayı sanki midye dolma yiyormuşsunuz gibi yemeniz mümkün. Piştikten sonra o keserken sizi yoran yapraklar dokunduğunuzda elinizde kalıveriyor. Yaprakların kök kısımlarını dişlerimizle sıyırıp, kalanını kenara koyuyoruz. İçeri doğru ilerledikçe yapraklar daha yumuşaklaşıp yarısına kadar yenilebilir hale geliyor. Yaprakları ve kıymaları bitip kalp kısmına geldiğinizde lezzetin merkezine de gelmiş oluyorsunuz. Kalp kısmına yakın yaprakların tamamı yenilebiliyor. Bu yaprakları yerken dikkatli olmalı. Tüylü kısıma yakınlar çünkü. Tüylü kısımı hemen parmaklarınızla 3-4 seferde toplayıp kenara alın ve lezzetli son kısmın tadını çıkartarak yeyin. Üstüne mutlaka bir bardak su içip ağzınızdaki şekerli tada şaşırın.
- Yanında bir kase yoğurt nefis oluyor.
Kaynak:http://www.devletsah.com/ Teşekkürler.



Hiç yorum yok:
Yorum Gönder