31 Mayıs 2011 Salı

Gazpacho Nedir?




Gazpacho, çok bilinen soğuk bir çorba çeşididir. Bu İspanyol çorbasının çok sayıda çeşidi vardır fakat Güney İspanya’da bulunan Andalucia (Endülüs) bölgesinden gelen domatesli gazpacho ise kökenini Batı mutfaklarından alır. Kuru ekmek, zeytinyağı, sarımsak, ezilmiş badem ve sirke ile hazırlanan bu eski çorbanın adı, “beyaz gazpacho” anlamına gelen “ajo blanco”dur. Gazpacho bugün tropikal meyveler, mısır hatta karpuzla bile hazırlanabilir. Klasik bir gazpacho tarifi aşağıdaki gibidir:
Malzemeler
  • 1 kg domates
  • 1 adet küçük boy soğan
  • 1/4 adet kırmızı dolmalık biber
  • 2 adet salatalık
  • 4 dilim ekmek
  • 3 diş sarmısak
  • 4 çay kaşığı zeytinyağı
  • 1 tatlı kaşığı tuz
  • 4 tatlı kaşığı sirke
Yapılışı
Domateslerin kabuklarının kolay soyulması için 10 saniye sıcak suda bekletip çıkartın. Kabuklarını soyun ve doğrayın. Ekmekleri ıslatın ve suyunu sıkın. Domates ve ekmekleri robotta çekin. Sarmısak, sirke, zeytinyağı ve tuzu ekleyip tekrar çekin. Kırmızı dolmalık biber, soğan ve salatalığı gelişigüzel doğrayın. Robottaki malzemeye ekleyin. Tekrar çekin. Dolapta soğuttuktan sonra kızarmış ekmekle birlikte servis yapın.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder