31 Mayıs 2011 Salı

Yoğurtlu Çağla Aşı


Yoğurtlu Çağla Aşı

Çağla badem ile yapılan yemekler Gaziantep mutfağında kıştan bahara geçişi tam anlamıyla hissettiriyor. Bembeyaz terbiyeli yoğurt karın beyazlığını hatırlatıyor, çağlanın taze tadı baharı duyumsatıyor. Yemyeşil çağla bademler yoğurdun altından, lapa lapa karların altında kalan bahar sürgünleri gibi bize gülümsüyor. Haspirin sapsarı rengi koyu beyaz sisin gerisinden ışıl ışıl parlıyor. Çağla aşı ruhumuza baharı getiriyor.
  • 500 gr. kuşbaşı et,
  • 1 kg. taze badem çağlası,
  • 1 bardak nohut,
  • 1 soğan,
  • 3 su bardağı süzülmüş yoğurt,
  • 1 yumurta,
  • 2-3 çorba kaşığı tereyağı veya sadeyağ,
  • karabiber, tuz, haspir
Eti üstünü birkaç parmak geçene kadar su ile arada köpüğünü alarak kaynatın. Bir süre piştikten sonra yaklaşık yarım saat geçince geceden ıslattığınız nohut, ince kıyılmış soğan ve tuz ekleyin. Hepsi iyice yumuşayıncaya kadar pişirin. Çağlalar iriyse ortadan kesin ve ortadaki yumuşak çekirdek kısmını çıkarın. Küçükse sadece saplarını alın. Üzerini kapatacak kadar suyla yumuşayıncaya kadar haşlayın ve süzün. İsterseniz doğrudan haşlanan ete de ekleyebilirsiniz ya da çağlanın haşlama suyuyla birlikte ete ekleyebilirsiniz. Hep birlikte 2-3 taşım daha kaynatın. Yoğurt ile yumurtayı iyice karıştırın. Yoğurdu çelik veya bakır tencerede kısık ateşe koyun ve sürekli karıştırarak yemeğin suyundan azar azar ekleyerek alıştırın. Sonra hepsini etli yemeğe katın ve iyice karıştırıp hemen ocaktan alın. Yüzüne eritilmiş yağ içine karabiber ve haspir ekleyip dökün, hemen servis yapın.
AYLİN ÖNEY TAN
www.cumhuriyet.com.tr

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder