Karışık Turşu
Malzemeler :
0,5 Kg Yeşil – Kırmızı Karışık Domates
1,5 Kg Turşuluk Salatalık
1 Adet Kırmızı Lahana
0,5 Kg Havuç
0,5 Kg Taze Fasulye
0,5 Kg Tatlı Sivri Biber
250 Gr Acı Sivri Biber
0,5 Kg Kelek
0,5 Kg Acur
150 Gr Sarımsak
1/2 Demet Maydanoz
2 Adet Kalın Kabuklu Yatak Limonu
1/2 Su Bardağı Nohut
1,5 Kg Turşuluk Salatalık
1 Adet Kırmızı Lahana
0,5 Kg Havuç
0,5 Kg Taze Fasulye
0,5 Kg Tatlı Sivri Biber
250 Gr Acı Sivri Biber
0,5 Kg Kelek
0,5 Kg Acur
150 Gr Sarımsak
1/2 Demet Maydanoz
2 Adet Kalın Kabuklu Yatak Limonu
1/2 Su Bardağı Nohut
Turşu Suyu İçin
4 lt Su
3 Su Bardağı Salamura Tuzu
3 Su Bardağı Sirke
3 Su Bardağı Salamura Tuzu
3 Su Bardağı Sirke
Hazırlanışı :
Domateslerimizin saplarını kopartalım. Salatalıklarımızın, keleklerimizin ve acurlarımızın varsa uzun saplarını keselim. Salatalık, acur ve keleklerimizin yüzeyine sivri bir bıçak ile çok küçük dokunuşlar yaparak 2-3 yerinden delelim.
Kırmızı lahanayı 4′e bölelim. Sarımsaklarımızın hepsini ayıklayalım. Havuçlarımızı kalın dilimler halinde doğrayalım. Biberlerin uç tarafına küçük bir kesik atalım. Limonlarımızı halka halka dilimleyelim.
Turşu kavanozumuza malzemelerimizi dizmeye başlayabiliriz. 8-10 adet malzemeyi kavanoza ekledikten sonra biraz nohut ve sarımsak ekleyelim. Tekrar malzemelerimizden ilave edip sürekli aralara sarımsak ve nohut ekleyelim. Bu arada limon dilimlerini de kavanoz kenarına dizebilirsiniz.
Su, Tuz ve sirkeyi iyice karıştırıp kavanozdaki malzemelerimizin üzerine dökelim. Arada boşluk kalmadığından emin olmak için kapağını kapatıp bir kaç kez çevirelim. Yeniden kapağı açıp eksik kalan kısım varsa turşu suyumuzdan ilave edelim. En üste maydanoz demetimizi kavanoz ağzını kaplayacak şekilde yerleştirelim. Ağzını sıkıca kapatalım ve 4-5 hafta serin ve direkt güneş ışığı almayan bir yerde olgunlaşıncaya kadar saklayalım.
Püf Noktası :
- Seçtiğiniz malzemelerin diri ve taze olmasına çok dikkat etmelisiniz.
- Turşu kurarken hijyen çok önemlidir. Bu nedenle hem kavanozun ve kullandığınız mutfak malzemelerinin hem de tüm sebzlerinizin çok temiz olmasına özen gösteriniz.
- Dilerseniz farklı bir aroma için malzemelerinizin arasına taze nane yaprakları da ilave edebilirsiniz.
Not:
- Turşu kurarken beyaz lahana genellikle daha çok tercih edilir. Hatta lahana sarması için yaprakları kullanıldıktan sonra kalan göbek kısmı sarma için uygun olmamasına rağmen turşu için çok tercih edilecektir.
- Beyaz lahana yerine kırmızı lahana kullandığınız taktirde turşu suyunun renginin değiştiğini göreceksiniz. Özellikle turşu suyu severler için bu renk çok iştah açıcı olacaktır. Kırmızı lahananızın da rengi turşu olgunlaştıkça açılacaktır.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder