4 Haziran 2011 Cumartesi

Ev Yapımı Chili Sosu

Ev Yapımı Chili Sosu

Geçtiğimiz günlerde markette alışveriş esnasında meksika chili (serrano) biberine rastladım ve bir acı sever olarak tabii ki bu biberi almam zaruriydi. Akşamında yemeğin yanında bir tanesini çiğ halde yemeğe başladım.Scoville indeksi ortaya yakın (sıralamanın tepesindeki ilk üç aslında yenilebilir değil) olan chili, ağzımı yakmakla beraber lezzet anlamında oldukça tatmin ediciydi. Ardından bunun sosunun yapılabilirliği üzerine araştırma yaparak bir tarife ulaştım. Benim gibi acı sever bir dostumun evinde tarifi uyguladık. Sonuçtan genel olarak memnun kalmakla birlikte, yapılış esnasında yaptığımız bir-iki ufak hata maksimum verim almamızı engellemiş oldu.
Malzemeler
7-8 adet Meksika Chili (Serrano).
1 küçük soğan
3 iri diş sarımsak
1 tatlı kaşığı tuz
1 tatlı kaşığı ayçiçek yağı
245ml elma sirkesi
490ml su
Uyarı
Bu sosu hazırlarken elinize eldiven giyin ve pişirme esnasında mutfak camını aralayın. Özellikle nefes darlığı, astım vs gibi şikayetleriniz varsa pişirme esnasında çıkan dumanı direk teneffüs etmeyin. Chili’nin değdiği bütün malzemeyi bol suyla yıkayın ve asla ellerinizi iyice yıkamadan yüzünüze ve özellikle gözünüze sürmeyin.
Hazırlanışı
Chili’yi ince halkalar halinde doğrayın, soğanı ve sarımsağı çok ufak küpler halinde doğrayın.
Malzemeler
Orta derinlikte bir tencereyi yüksek ateşe (orta ocağın en harlı hali) koyarak su ve sirke hariç bütün malzemeyi 4 dakika soteleyin. Süre sonunda suyu ekleyip karıştırarak 20 dakika boyunca karıştırarak kaynatın. Tencerenin altını kapatarak oda sıcaklığında soğumaya bırakın.
Rondo ya da blender kullanarak soğuyan malzemeyi püre haline getirin ve sirkeyi yavaş yavaş ekleyerek karıştırmaya devam edin. Malzemeyi cam kavanoza alın. Servise hazırdır.
Malzeme değişiklikleri
Bu malzeme ile yaptığımız sosta sirke tadı çok baskın çıktı. Öyle ki yaptığımız karşılaştırmada Louisiana Chipotle‘dan daha acı olmakla birlikte tat olarak daha çiğ olduğunu gördük. Bunun engellenebilmesi adına sirke bu tarifin 1/2 ölçeği olarak kullanılabilir. Tabii sirkenin acı tadını maskelediğini düşünürsek sirkenin azaltılması sosun tadının çok çok daha acı olmasını sağlayacaktır.
Buradaki tarifi baz alacak olursak, en son durumda bu sos bizim için ortalama bir acı oldu, jalapeno ile karşılaştırmak isterseniz Scoville indeksine göre oran genelde 2.5-3 jalapeno için 1 serrano, 10 serrano için aşağı yukarı 1 habanero (Habanero Chili) olarak düşünülebilir. (Eğer habanero kullanacaksanız, yırtılma riskine karşı çift kat eldiven kullanın!)
Servis Önerisi
Kırmızı eti marine ederken kullanabilirsiniz. Tarhana çorbasını pişirirken eklemeniz durumunda iyi sonuç alabilirsiniz. Salamura Tavuk tarifinde salamura malzemesi olarak bir çorba kaşığı kullanabilirsiniz. Kuru fasülye, mercimek gibi bakliyat ile çok iyi uyum sağlayacaktır.
Tarifte sosu küçük kavanozlara böldüğünüz durumda buzdolabında altı aya kadar dayanacağı belirtilmiş, ama bu malzeme ile eğer acı da seviyorsanız kısa zamanda tüketeceğinize eminiz.


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder