Ramazan'da
Bir kişinin günlük sıvı ihtiyacının yaklaşık 2,5 litre olduğunu belirten Selçuk Üniversitesi Meram Tıp Fakültesi Hastanesi Beslenme ve Diyet Uzmanı Yrd. Doç. Dr.Mehmet Akman, oruç tutanların sıvı alımına çok dikkat etmesi gerektiğini söyledi.
İnşaat, kömür ocakları vesanayi gibi alanlarda çalışan kişilerin sahurda yoğun demir ve kalsiyum içeren gıdalar tüketmesi gerektiğini belirten Akman, bu kişilerin sahurda enerji deposu olan pekmezden de aşırıya kaçmayacak şekilde yararlanması gerektiğini ifade etti.
Sıcak geçen ramazan ayında sıvı kaybının çok fazla olacağını anlatan Akman, ''Bu nedenle oruç tutanlar iftar ve sahurda bol sulu gıdalar tüketmelidir. Sıcakların en yoğun olduğu bu dönemde gün içinde susuzluk çekmemek için sahura kadar sıvı gıdalar tüketilmeli'' dedi.
AZ SUSAMANIN FORMÜLÜ: ''SAHURA KADAR AZAR AZAR''
Beslenme ve Diyet Uzmanı Akman, oruç tutan kişinin günlük su ihtiyacının tamamını sahurda almaya çalışılmasının hata olacağını belirterek, şunları kaydetti:
''Sahurda ne kadar çok yenilir içilirse, gün içinde o kadar az acıkılır, susanır anlayışı yanlış. Oruç tutulan gün boyunca susamamak için genel olarak sahurda ya da iftarda, kısa süre içinde yoğun şekilde su içilir. Bir anda yoğun miktarda sıvı alımı, vücutta, tıpkı bir anda aşırıyemek yemenin yaptığı etkiye benzer bir etki oluşturur. Yaşanan sindirim güçlüğü, vücudun suyu istenilen şekilde vücutta değerlendirememesine neden olur, yani sindirim sistemi ideal şekilde çalışmaz. Sıcakların yüksek seyrettiği bu dönemde gün içinde susuzluk çekmemek için, sahura kadar azar azar sıvı gıdalar tüketilmeli. Bu şekilde düzenli olarak su alımı, bir gün sonra vücudun daha tasarruflu su harcamasını sağlar.''
KAVURMA VE KIZARTMALARDAN UZAK DURUN
Akman, gün içinde emek yoğun çalışanlar ve aşırı terleyenlere, kaybettikleri mineralleri yerine koyabilmeleri için iftarda tuzlu ayran içmelerini, fosfor kaybını gidermek için dekırmızı et yerine balık eti tüketmelerini önerdi.
İftarda az ve hafif yiyecekler yenmesini öneren Akman, iftar ve sahurda susuzluğa neden olabilen kavurma ve kızartmadan kaçınılması gerektiğini belirtti.
İnşaat, kömür ocakları ve
AZ SUSAMANIN FORMÜLÜ: ''SAHURA KADAR AZAR AZAR''
Beslenme ve Diyet Uzmanı Akman, oruç tutan kişinin günlük su ihtiyacının tamamını sahurda almaya çalışılmasının hata olacağını belirterek, şunları kaydetti:
''Sahurda ne kadar çok yenilir içilirse, gün içinde o kadar az acıkılır, susanır anlayışı yanlış. Oruç tutulan gün boyunca susamamak için genel olarak sahurda ya da iftarda, kısa süre içinde yoğun şekilde su içilir. Bir anda yoğun miktarda sıvı alımı, vücutta, tıpkı bir anda aşırı
KAVURMA VE KIZARTMALARDAN UZAK DURUN
Akman, gün içinde emek yoğun çalışanlar ve aşırı terleyenlere, kaybettikleri mineralleri yerine koyabilmeleri için iftarda tuzlu ayran içmelerini, fosfor kaybını gidermek için de
İftarda az ve hafif yiyecekler yenmesini öneren Akman, iftar ve sahurda susuzluğa neden olabilen kavurma ve kızartmadan kaçınılması gerektiğini belirtti.
Oruçlu iken susamamak için içecek
Televizyonda bir sağlık programında dinledim.Bu içeceği daha denemedim ancak yarın deneyeceğim.içeceğimiz;bildiğiniz ice tea=buzlu çay.Programdaki kişi bunu ev usülü yaptı.bende o şekilde anlatacağım;
+Sürahiyi kaynar su ile doldurun.
+Sürahinin içerisine 6-8 adet poşet çay atın.
+Sürahiye yarım limonu dilimleyin.e(ince halka şeklinde dilimleyebilirsiniz.)
+Son olarak içini buzla doldurun ve büyük bir kaşıkla karıştırın.
~İftar ve sahur aralığında 5-6 bardak tüketirseniz,gün içindeki susuzluğunuzu gidermiş olacağını belirtti doktor.
********************************************
Yeşil çayın faydalarını biliyordum ama susuzluğa birebir olduğunu bilmiyordum.Uzmanlar 'Ramazan ayında susuzluk çekmemek için yeşil çay için' diyor. Hazırlanan yeşil çayın içine bol buz, 1 limonun suyu ve nane yaprakları katın gün boyu hiç susamayın.
Bu tarifi mutlaka saklayın. Çünkü yeşil çay sayesinde rahat oruç tutabilirsiniz.
Susamamak için baharatlar ve tuzdan da uzak durmalıyız. Aşırı tuzlu yiyeceklerin su ihtiyacını arttırdığını, sahurda bu tür yiyeceklerden uzak durulması gerektiğinin altını çiziyor uzmanlar. Sahurda zeytin gibi salamura besinlerden de kaçmak gerekiyor. Turşu, salamura, konserve gibi besinler çok fazla tuz içeriyor.
Bunların tüketiminden de kaçınmakta fayda var. Şekerli besinler de su ihtiyacını arttıracağı için bu besinlerden de uzak durulmalı. Sahurda sandviç gibi bir şeyler hazırlanabilir. Ekmeğin tam tahıllı olmasına dikkat edersek, tok tutacağı için gün içerisinde çok fazla susuzluk sıkıntısı yaşanmayabilir. Bunun yanında bol miktarda meyve ya da sebze yenirse su ihtiyacı bir miktar giderilebilir. Ama buzlu yeşil çayı mutlaka denemenizi öneriyorum.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder