7 Şubat 2012 Salı

Amasya Tatlısı




Amasya Tatlısı tarifi


Malzemeler :
1 adet yumurta
3 çorba kaşığı yoğurt tepeleme
1 su bardağı sıvıyağ
yarım su bardağı tozşeker
yarım paket kabartma tozu
yarım su bardağı ceviz ve fındık kırığı
aldığı kadar un



Üzeri için :2 yumurta sarısı

Süslemek için: Fıstık



Şerbeti için:
2.5 su bardağı toz şeker
2.5 su bardağı su
yarım limon


Yapılışı:

Derince bir kaba yumurtayı kırın, sıvıyağı ilave edip karıştırın. Ceviz ve fındığı rondadan iri kalacak şekilde parçalayın.
Şekeri , ceviz ve fındık kırıklarını da ekleyip karıştırın. Unu , kabartma tozu ile birlikte yavaş yavaş ekleyin, orta sertlikte bir hamur elde edin.
Hamuru düz bir zemine alın, beş dakika kadar yoğurun, düzgün bir malzeme elde edin. Hamurdan ceviz büyüklüğünde parçalar koparın, elinizle yassılaştırın,üzerine bıçakla derince iki çentik atın, kurabiyeleri yağlı kağıt serili fırın tepsisine dizin.
Üzerine yumurta sarısı sürün, önceden ısılıtmış 180 derece fırında yarım saat üzeri kızarıncaya kadar pişirin. Kurabiyelerin pişmesine yakın şerbeti hazırlayın.
Tencereye şekeri, suyu ve yarım limonu koyun. Şekeri eriyip kaynamaya başlayınca limonu içinden alın, bir iki dakika kadar daha kaynatıp , ocağın altını kapatın.
Pişen kurabiyeleri fırından alın, ılınması için beş dakika kadar bekleyin, bu arada şerbetin de biraz ılınması gerek. Ben kurabiyeler pişince borcama aldım, kepçe ile azar azar şerbeti üzerine döktüm. Şerbeti hemen çekmiyor, telaşlanmayın, yarım saat içinde tümünü çekecektir. Servis tabağına aldığınız tatlıyı, fıstıkla süsüleyip, ikram edebilirsiniz.


Afiyet olsun.


http://eda-ecafe.blogspot.com/ teşekkürler..

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder