12 Şubat 2012 Pazar

Farklı tavuk suyu çorbaları


Tavuk Suyuna Çorba Nasıl Yapılır?


Doktorların bile tavsiye ettiği yegane çorbadır tavuk suyu, Özellikle şoğuk algınlığı ve gribin doğal ilacıdır bu çorba..


Malzemeler
6-7 bardak su
2 adet kemikli tavuk göğsü
2 yemek kaşığı un
2 yemek kaşığı tereyağı ya da sıvıyağ
1 çay bardağı tel şehriye
1 yumurtanın sarısı
1 limonun suyu
tuz





Yapılışı
Tavuk eti iyice yıkandıktan sonra su ilave edilerek haşlanır. Haşlanan tavuk etleri kemiklerinden ayırılıp didiklenir ve bir kaba konur. Çorba tenceresinde tereyağ ile un kavrulur ve topaklanmaması için bir yandan karıştırmaya devam ederken tavuk suyu ilave edilir. Üzerine şehriye, tavuk eti ve tuz da eklenip ara sıra karıştırarak pişirmeye bırakılır. Bu arada bir kapta yumurtanın sarısı ve limon suyu iyice çırpılarak terbiye hazırlanır. Kaynayan çorbadan 1 kepçe alıp biraz soğutarak terbiyeye ilave edilir. Bu sırada yumurtanın sıcak çorba yüzünden pişmemesi için karıştırmak gerekir. Daha sonra terbiye yavaş yavaş çorbaya ilave edilir. Yine önemli nokta çorbayı karıştırmaya devam etmeniz gerektiğidir. Terbiye de usulüne uygun şekilde eklendikten sonra bir taşım daha kaynatılan çorbanız servise hazırdır. Dilerseniz maydanoz, kekik ya da nane ile süsleyebilirsiniz.
Afiyet olsun.



Alttaki tarifler yanı çorbanın farklı yapılışları denemenizde yarar var..

TAVUK SUYU ÇORBA- 1


1 adet Tavuk
½ paket arpa şehriye
½ limon
1 adet yumurta
yeterince tuz

Orta boy bir tavuk temizlenip, yıkandıktan sona bir buçuk litre kadar suda pişene dek ( 25 dakika kadar) haşlanır. Daha sonar tavuk çıkarılır ve kaynamakta olan suya şehriye atılır, on dakika kadar kaynatılıp ocak kapatılır. Çorba ılındıktan sonar limon suyu ve yumurta sarısı çırpılarak terbiye yapılır ve azar azar çorbaya ilave edilir. Yeterince tuz konulur.

Not : Tavuğun
beyaz etlerinden çorbanın içine didiklenerek konursa daha lezzetli olur.




TAVUK ÇORBASI -2

1 Tavuk
3 yumurtanın sarısı
yarım kilo yoğurt
tuz
6 bardak tavuk suyu

Bir tavuğu büyük bir tencerede üzerini örtecek kadar
su içinde haşlayıp, pişirin. Başka bir kapta 3 yumurtanın sarısını iyice çırparak yoğurda katıp karıştırın. Tavuğun yarısını iyice didikleyin, ince doğranmış katısı ve karaciğeri ile birlikte çorba tenceresine atın. 6 bardak tavu suyu, tuz koyun, karıştırarak 2-3 taşım kaynatın. Bu çorba özellikle hastalar için iyi bir çorbadır.




TAVUKLU ÇORBA -3

3 Su bardagi tavuk suyu
3 Çorba kasigi yogurt
1 Adet yumurta
1 Çorba kasigi un
1 Parça gögüs eti
1 Çorba kasigi margarin

Bir kapta yogurt, yumurta ve unu karistirin.
Tencereye tavuk suyunu dökün ve ocaga koyun.
Kaynamaya baslamadan hazirladiginiz karisimi içine ilave edin.
Koyulasmaya baslayinca daha önce küçük parçalara ayirdiginiztavuk etlerini içine atin.
Kaynayinca ocaktan alip, servis kasesine bosaltin.
Küçük bir tavada margarini eritip içine kirmizi biberi atin ve kizdirin.
Sonra çorbanin üzerine gezdirip servis yapin.





TAVUKLU ÇORBA -4

1 tavuk göğsü
2 çorba kaşığı un
2-3 çorba kaşığı tereyağı
bir avuçtan biraz fazla tel şehriye
1 yumurta sarısı
2-3 çorba kaşığı yoğurt
1 diş sarımsak
4-5 bardak su

Tavuk göğsünü suda haşlayın. Ayrı bir tencerede un ile yağı kavurup yavaş yavaş tavuk suyunu ilave ediyoruz ve sürekli karıştırıyoruz. Tüm suyu koyduktan sonra içine tel şehriyeleri ve küçük parçalara ayırdığımız tavuğu atıp sonra da rendelediğimiz ya da ezdiğimiz sarımsağı koyuyoruz. Şehriyeler pişerken bir kenarda yumurta sarısı ile yoğurdu güzelce çırpıp artık pişmiş olan çorbanın suyundan bir miktar alarak karıştırıyor sonra da tencereye döküyoruz. Bir iki taşım daha kaynatıp ocağın altını kapatıyoruz. Servis sırasında da arzuya göre nane, karabiber ve kırmızı biberle süslüyoruz.




TAVUK ÇORBASI -5

1 kilo ağırlığında temizlenmiş tavuk
1 defne yaprağı
8 akbiber tanesi
tuz
2 havuç
150 g kereviz
1 maydanoz kökü
1 pırasa
toz akbiber,
kıyılmış maydanoz

Tavuğu yıkayarak üzerine sıcak su koyun ve bir taşım kaynatın, çıkarın ve soğuk sudan geçirin. Tavuğu bir tencereye koyun, üzerine 2.5 litre su dökün ve kaynamaya bırakın. Üstünde oluşan köpüğü bir kepçe ile çıkarın. Baharat atın, ısıyı azaltın ve tencerenin kapağını örtün. Tavuğu 2 - 2.5 saat pişmeye bırakın. Sebzeleri ayıklarayarak yıkayın ve doğrayın. Havuçları, maydanoz kökünü ve kerevizi pişme süresinin bitiminden 30 dakika önce, pırasayı 15 dakika önce ilave edin. Tavuğu çorbadan çıkartın, defne yaprağını atın. Tavuğu soğumaya bırakın, soğuduktan sonra didikleyin. Çorbanın tuzunu, biberini ayarlayın, didiklenmiş eti ve kıyılmış maydanozu ilave edin.




TAVUK ÇORBASI -6
1 bütün tavuk (suyunu çorbaya, etini ayrı bir yemeğe kullanacağız)
6-7 su bardağı su
1 çay bardağı arpa şehriye
1 çorba kaşığı tereyağı
3 domates (rendelenmiş)
5-6 sap maydanoz
Tuz
Karabiber

Derin bir tencereye tavuğu ve suyu koyup kaynamaya bırakın. Kaynadığında üzerinde biriken köpüğü bir kevgir yardımıyla alıp atın. Ateşi kısın. Tavuk yumuşayıncaya kadar kısık ateşte pişirin. Tavuğu tencerenin içinden alın. Tavuk suyunu bir kenarda bekletin. (Kaynatma işleminden sonra tavuk suyunun 5-6 bardak kalmasına dikkat edin. Tavuk pişerken suyunu çekerse su ekleyebilirsiniz). Ayrı bir tencereve tereyağını koyun. İçine rendelenmiş domatesi ilave edin. 3-4 dakika domatesin çiğ kokusu gidinceye kadar kavurun. Tavuk suyunu ve tuzunu ekleyip kaynamaya bırakın.
Kaynadıktan sonra şehriyeyi ilave edin ve şehriye yumuşayıncaya kadar ara sıra karıştırarak pişirin. Tuzunu kontrol edip ateşten alın. Üzerine incecik kıyılmış maydanoz ve karabiber serpiştirerek sıcak servis yapın.

Not: Tavuk suyu çorbalarda genellikle un kullanılmaz ama çorbayı kıvamlı seviyorsanız 1 çorba kaşığı unu tereyağıyla sararıncaya kadar kavurup domatesi ondan sonra ekleyebilirsiniz.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder