12 Şubat 2012 Pazar

Şehriye Çorbasi Tarifi



ŞEHRİYE ÇORBASI


MALZEMESI:
1/2
su bardağı arpa şehriye veya 1
su bardağı kırılmış tel şehriye
8 su bardağı su
2 çorba kaşığı katıyağ Yarım demet maydanoz Yeterince tuz,limon suyu.

YAPILIŞI:
Çiğ şehriyeden: Önce çorbanın suyunu kaynatınız. Bir tatlı kaşığı tuz atarak, arpa veya tel şehriyeyi ilave ediniz. Bir iki el karıştırıp yarım saat pişmeye bırakınız. Şehriyeler yu-muşayıp şişince, ateşten indiriniz. Üzerine kıyılmış maydanoz ve limon sıkıp ikram ediniz. Bu çorba sade suyla yapıldığı gibi, tavuk veya et suyuyla da yapılır. Kavrulmuş şehriyeden: Arpa veya tel şehriyeyi önce yağda kavurunuz. Şehriyeler pem-beleşınce üzerine kaynar
suilave ediniz. Yarım saat kadar pişiriniz. Kavrulmuş şehriye ile yapılan çorbalara et veya tavuk suyu konmaz. Üzeri maydanozla süslenip, limon sıkılarak ikram edilir.

Not: Şehriye çorbası kemik suyu ile yapılırsa daha lezzetli olur. Yaşlılara, hastalıktan yeni kalkmış kimselere, kemik suyuna şehriye çorbası tavsiye edilir. İştahsız, zayıf
çocuklar için bu tür çorba çok yararlıdır. 


************************************

 Aynı çorbanın farklı yapılışı
Şehriye Çorba


Malzemeler:
1,5 çay bardağı arpa şehriye
3 adet domates
1 adet yeşil biber
4 su bardağı sıcak su
1 yemek kaşığı margarin ya da tereyağı

Yapılışı:
1- Margarini tencereye alın ve kızdırın.
2- Biberi ince ince doğrayıp margarinle kavurun, kabuğunu soyduğunuz ve doğradığınız domatesleri ekleyerek iyice yumuşayana kadar pişirin.
3- Çorbanın tuzunu ekleyerek suyu ilave edin, kaynayana kadar karıştırın.
4- Kaynar kaynamaz arpa şehriyeleri ilave edin ve 10 dk. daha kaynatın.

5- Çorbaları servis tabağına alarak limon, karabiber ve isteğe göre maydonoz ekleyerek servis yapın.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder