Hengel, hingel,hınkal yada bir başka deyişle mantı yapacağız...
Açıklama:
Mantıyı pişireceğiniz suyun içine 2 yemek kaşığı kadar sıvı yağ koyarsanız,pişme sırasında mantıların yapışmasını önlemiş olursunuz.
Mantılar piştikten sonra hepsini aynı bir servis kabına alıp,üzerine bol kızdırılmış tereyağını dökerseniz mantıların yapışmasını önlemiş olursunuz ve mantınızıda bu işlem olduğundan fazla lezzet katacaktır.
iç harcı hazırlarken dikkat etmeniz gereken bir ayrıntı var oda soğanları rendelemeyip,çok ince doğramanızdır.Farkı göreceksiniz..
Mantılar piştikten sonra hepsini aynı bir servis kabına alıp,üzerine bol kızdırılmış tereyağını dökerseniz mantıların yapışmasını önlemiş olursunuz ve mantınızıda bu işlem olduğundan fazla lezzet katacaktır.
iç harcı hazırlarken dikkat etmeniz gereken bir ayrıntı var oda soğanları rendelemeyip,çok ince doğramanızdır.Farkı göreceksiniz..
Malzemeler:
400 gr koyun kıyması(dana kıymasıda olabilir)
4 adet iri soğan
3 su bardağı un
3 adet yumurta
su
tuz, karabiber
250gr tereyağ
4 adet iri soğan
3 su bardağı un
3 adet yumurta
su
tuz, karabiber
250gr tereyağ
Hazırlanışı:
Mantı hamuru yapar gibi su, 2 çay kaşığı tuz ve 3 su bardağı un ile hamur yoğrulur.
Bu hamur dinlenmeye bırakılır. Üstü kurumaması için bir kapakla kapatılır. 10 dk dinlendirilir.
Bu arada soğanlar çok ince olacak şekilde doğranır. Üzerine karabiber ve 2 çay kaşığı tuz katılarak yoğrulur.Koyun kıyması da katılır, karıştırılır.Dinlenen hamur etrafına un serperek tekrar yoğrulur.İkiye ayrılır. 2 yumak yapılır, dinlenmeye bırakılır.Üstü kapalı olarak 5 dk dinlendirildikten sonra ilk yumak, mantı hamuru gibi ince bir şekilde açılır.Mantıdan daha büyük olacak şekilde 5×5 cm eninde kareler kesilir.İçlerine hazırladığınız kıymalı içden bırakılır.
Sıra geldi kapatma şekline buraya dikkat…Karenin köşeleri ortaya gelecek şekilde üstten büzülen bohça gibi olacak ama bir içeri bir dışarı hareketi ile kenarlar birleştirilecek. Mantıları un serptiğiniz bir tepsiye dizin, altları yapışmasın ki kolayca şekilleri bozulmadan kaynama suyuna atabilesiniz.Mantılarımız hazır, sıra geldi pişirmeye…Büyükce bir tencerenin yarısından çoğunu su ile doldurarak kaynatın. 2 çay kaşığı tuz atın.Kaynayan suyun içine mantıları atın, çabucak pişip su yüzüne çıkıyorlar. Su üstünde de 3-5 dakika kadar durduktan sonra süzgeç kepçe ile alın.Geniş bir tabakla servis yapın.Eritmiş olduğunuz tereyağının yarısını pişen mantıların üzerine dökün ve karıştırın. afiyetle
Bu hamur dinlenmeye bırakılır. Üstü kurumaması için bir kapakla kapatılır. 10 dk dinlendirilir.
Bu arada soğanlar çok ince olacak şekilde doğranır. Üzerine karabiber ve 2 çay kaşığı tuz katılarak yoğrulur.Koyun kıyması da katılır, karıştırılır.Dinlenen hamur etrafına un serperek tekrar yoğrulur.İkiye ayrılır. 2 yumak yapılır, dinlenmeye bırakılır.Üstü kapalı olarak 5 dk dinlendirildikten sonra ilk yumak, mantı hamuru gibi ince bir şekilde açılır.Mantıdan daha büyük olacak şekilde 5×5 cm eninde kareler kesilir.İçlerine hazırladığınız kıymalı içden bırakılır.
Sıra geldi kapatma şekline buraya dikkat…Karenin köşeleri ortaya gelecek şekilde üstten büzülen bohça gibi olacak ama bir içeri bir dışarı hareketi ile kenarlar birleştirilecek. Mantıları un serptiğiniz bir tepsiye dizin, altları yapışmasın ki kolayca şekilleri bozulmadan kaynama suyuna atabilesiniz.Mantılarımız hazır, sıra geldi pişirmeye…Büyükce bir tencerenin yarısından çoğunu su ile doldurarak kaynatın. 2 çay kaşığı tuz atın.Kaynayan suyun içine mantıları atın, çabucak pişip su yüzüne çıkıyorlar. Su üstünde de 3-5 dakika kadar durduktan sonra süzgeç kepçe ile alın.Geniş bir tabakla servis yapın.Eritmiş olduğunuz tereyağının yarısını pişen mantıların üzerine dökün ve karıştırın. afiyetle
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder