6 Şubat 2012 Pazartesi

SAKALA ÇARPAN



SAKALA ÇARPAN 
Malzemeler:
  • 1 su bardağı yeşil mercimek
  • 1 su bardağı ev eriştesi
  • 1 çorba kaşığı nane
  • 1 tatlı kaşığı salça
  • 1 orta boy soğan
  • 1 fincan sıvı yağ
  • 1 çay kaşığı kırmızıbiber 
  • 8 su bardağı su veya et suyu
Yapılışı:
 3 su bardağı su ile mercimeği pişiririz. Mercimek piştikten sonra suyunu süzeriz. 5 su bardağı sıcak su veya et suyunun içine mercimeği ve erişteyi ilave ederiz. Ağır ateşte 15-20 dk pişiririz. Ayrı bir tavanın içine yağı, ince ince doğranmış soğanları pembeleşinceye kadar kavururuz. Salça, nane, kırmızıbiber sos haline getirip, pişmiş çorbanın içine katılır. Sıcak servis yapılır.
Afiyet olsun.  
Not: İsteğe göre limon ilave edilebilir. 
Hikayesi:
 Bir yaşlı dede varmış komşusu çorba yapıp getirmiş. Dede de çorbayı kaşıkla değil de tastan içmiş.  Ondan sonrada  çorbanın içindeki erişteler dedenin sakalına yapışmış veçorbanın adı sakala çarpan olarak adlandırılmış

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder