19 Şubat 2012 Pazar

Kısır Tarifi



KISIR
Malzemeler:
  • 1 su bardağı ince bulgur. (Marketlerde çiğ köftelik olarak satılıyor. Esmer bulgur bulursanız onu tercih edin.)
  • 1 yemek kaşığı (tepeleme) domates salçası
  • 1 yemek kaşığı (tepeleme) biber salçası (acı ya da tatlı)
  • 1 diş sarmısak
  • 4 adet yeşil soğan
  • Yarım demet maydanoz
  • Yarım demet taze nane
  • 1.5 kahve fincanı zeytinyağı
  • 1 tatlı kaşığı nar ekşisi (bu olmazsa olmaz)
  • 1 adet limon suyu (bunu ekşiliği kontrol ederek ekleyin.)
  • 2 çay kaşığı kimyon
  • 1 çay kaşığı kırmızı toz biber
  • 2 yemek kaşığı kuru nane
  • Arzu ederseniz 2-3 parça biber turşusunu küçük küçük doğrayıp ekleyin.
Tarif:
  1. Bir kapaklı çelik tencereye bulguru koyun ve üzerine bir su bardağı sıcak su ekleyip, tencerenin kapağını kapatın. Ateşin üzerine koyun.
  2. Beş dakika sonra kapağı açın. Bulgur suyu çekmişse tahta bir kaşıkla karıştırın. Şimdi bulgurdan bir parça yiyip sertliğine bakın. Eğer sert geliyorsa yarım su bardağı sıcak su daha ekleyin. Kapağı kapatıp suyu çektirin ve tencereyi ocaktan alın.
  3. Bu ocakta pişirme işlemi daha çok değirmende öğütülmüş bulgurlar için gerekiyor çünkü onlar sadece ıslatmakla yumuşamıyor. Eğer fabrika tipi bulgur aldıysanız bu işleme gerek kalmayabilir. O zaman sadece sıcak suyu ekleyip, ağzı kapalı olarak dinlendirmeniz yeterli gelir.
  4. Tahta kaşıkla karıştırıp bulguru biraz soğutun. Biber ve domates salçasını ekleyin. İyice özümsenene kadar hafifçe bastırarak karıştırın.
  5. Kimyonu, toz kırmızı biberi, kuru naneyi ekleyin. Karıştırın.
  6. Sarmısağı, yeşil soğanı, maynanozu, taze naneyi ekleyin karıştırın.
  7. Nar ekşisini, limonu ve zeytinyağını ekleyin.
  8. Tuz eklemiyorum çünkü biber salçasının ve domates salçasının bayağı tuz katkısı oluyor.
Yanına domates, salatalık, asma yaprağı, marul gibi lezzetli şeyler ekleyip bir de çay demlediniz mi, deymeyin keyfinize...

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder