19 Şubat 2012 Pazar

Kestaneli Kek Tarifi


Kestaneli Kek

Kitap: Pure Dessert - Alice Medrich

Kitapta Amerikan ölçüleri (ounce gibi) kullanıldığı için, onları grama çevirirken küsüratlı sayılar çıktı. Elektronik bir mutfak terazisi, uygulamada kolaylık sağlar.

Malzemeler:16 kişilik

Kalıp: Yuvarlak, ortası delik, büyük (3 litrelik) kek kalıbı veya 2 adet dikdörtgen (boy:22 cm. x en:12 cm.) kek kalıbı.
255 gr. un
127.5 gr. kestane unu
Yarım tatlı kaşığı (1/2 tsp) kabartma tozu
Yarım tatlı kaşığı (1/2 tsp) karbonat
Yarım tatlı kaşığı (1/2 tsp) tuz
4 tane büyük yumurta, oda sıcaklığında
227 gr. tuzsuz tereyağı, oda sıcaklığında yumuşamış
400 gr. toz şeker
160 ml. kefir, oda sıcaklığında
80 ml. rom (Veya 80 ml. daha kefir ekleyebilirsiniz. O zaman toplamda 240 ml. kefir kullanılmış oluyor.)
170 gr. ceviz, irice doğranmış

Tarif:
Fırını 160 derece ısıya getirin. Kalıbı sıvı yağ ile yağlayın.
Büyükçe bir kabın içine unu, kestane ununu, kabartma tozunu, karbonatı, tuzu koyun ve bu malzemeyi üç kere eleyin.
Yumurtaları küçük bir kasenin içinde çatalla çırpın. Sarısı ve beyazı birbirine karışsın.
Büyükçe bir karıştırma kabının içine (KitchenAid gibi sabit bir mikser varsa onun kabının içine) yumuşamış tereyağını koyun. Tereyağının ve oda sıcaklığında olsun denilen malzemelerin, gerçekten oda sıcaklığında olmasına dikkat edin. Aksi taktirde tereyağı sertleşip, topak topak kalır.
Tereyağını, mikserin hamur karıştırma aparatıyla birkaç dakika çırpın, kremsi bir kıvama gelsin. Toz şekeri ekleyin. Mikserin orta hızında, hafif ve kabarık görününceye kadar, 4 dakika civarında çırpın.
Karıştırdığınız yumurtaları yavaş yavaş ekleyin.
Mikseri kapatın. Kabın içine, önceden hazırladığınız unlu karışımın üçte birini ekleyin. Mikseri düşük hızda tekrar çalıştırın ve un, karışımın içinde kaybolana kadar, az bir süre karıştırın. Mikseri tekrar durdurun. Kefirin ve romun yarısını ekleyin. Mikseri tekrar çalıştırın. Malzemeyi hafifçe karıştırıp, kalan unun yarısını, ardından da kefirin ve romun kalan yarısını ekleyin. Ve nihayet, kalan unu ve cevizi ekleyin. Hepsini hafifçe karıştırıp, yağladığınız kalıba dökün.
Bunca malzemeyi, parça parça ve az miktarda karıştırmamızın nedeni, hem malzemelerin hamur içinde eşit şekilde dağılmasını sağlamak hem de karıştırma süresini azaltmak. Çünkü, keki ne kadar çok karıştırırsak, o kadar çok havayı kesecikler halinde hamurun içine hapsederiz. Kek pişerken bu keseciklerdeki hava dışarı çıkmak ister ve bunun sonucunda kek çatlar. Amacımız kekin çatlamasını azaltmak.
Kalıbı, önceden ısıtılmıs fırının, alttan ikinci rafının üstüne yerleştirin. 50 - 55 dakika pişirin. Kekin ortasına bir kürdan batırarak, pişip pişmediğini kontrol edin. Kürdan temiz çıkıyorsa pişmiş demektir.
Pişen keki kalıptan çıkarmadan, 10 dakika bekleyin. Ardından kalıptan çıkarın. Tamamen soğuyunca servis yapın.
Bu kek hava almayan bir kapta, oda sıcaklığında 3 gün bekleyebilir. Hava almayacak şekilde paketlenirse, buzlukta 3 ay bekleyebilir. Yemeden önce buzluktan çıkartıp, oda sıcaklığına gelene kadar bekleterek, servis yapabilirsiniz.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder