5 Şubat 2012 Pazar

Mehir çorbası

MEHİR (OSMANLI)


Malzemeler: (6 kişilik)

6 su bardağı ayran
2
su bardağı aşurelik buğday (döğme)
1 su bardağı nohut
1 su bardağı kuru fasulye
1 su bardağı et suyu
1 çorba kaşığı tereyağı
1 tatlı kaşığı tuz
1 çorba kaşığı nane
1 demet maydanoz
1 çorba kaşığı mısır
pul biber.

Yapılışı: Döğme, nohut,
kuru fasulye ve mısırı akşamdan suda ıslatın. İçinde beklettiğiniz suyu dökmeyin. Tüm
malzemeyi bu suyla birlikte kaynatın. Buğday şiştikten sonra, et suyunu ve tuzu ilave edin. Kaynama suyundan biraz alıp, ayranın içine katın. Sonra ayranı kaynayan
malzemeye ilave edin. Bir süre kaynadıktan sonra ateşten
indirin. Çorbayı sofraya getirmeden önce, naneyi ve pul biberi tereyağında kavurun. Önce
hazırladığınız bu sosu, sonra da ince doğranmış maydanozu çorbanın üzerine dökün.


Anadolu sofrasını, sımsıcak bir tas çorba olmaksızın düşünmek mümkün mü? Mehir, ya da bir diğer deyişle lebeniye çorbası Güneydoğu
Anadolu’da yaşayan
çeşitli toplulukların,
özellikle de Kürtlerin konuklarına
ikram ettikleri geleneksel bir bayram yemeği.
Anadolu’da geniş bir coğrafyaya yayılan ve kimi yöresel
farklılıklar da taşıyan bu çorba, ayran ve döğme gibi yerel mutfağın iki temel unsurunu aynı kapta biraraya getiriyor.
Kuru fasulye ve nohut ise bu
doyurucu çorbanın diğer tamamlaycıları...

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder