21 Ekim 2012 Pazar

Ayva Reçeli


En şifalı meyvelerden olan ayva mevsimi gelmişken reçelini yapmak gerek... Ayva reçelini pişirirken çekirdeklerini bile kullanıyoruz zira o nefis rengi ve jöleli kıvamını veren de bu meyvenin çekirdekleri. Bir dilim köy ekmeği üzerinde kaymak veya tereyağı ile nefis...


Malzemeler:

3-4 irice ayva (1 kg)

5 bardak şeker (1 kg)

1 bardak su

1 limonun suyu

3 orta boy kavanoz

Yapılışı:

Ayvaları güzelce yıkadıktan sonra soyup kabuklarını atıp çekirdeklerini ayırın. Orta kalınlıkta bir rende ile rendeleyin veya robottan geçirin.
Ayvayı reçeli kaynatacağınız tencereye alıp üzerine şekeri dökün ve 3-4 saat serin bir yerde dinlendirin.
Ayvanın çekirdeklerini ve kabuklarını başka bir tencereye alıp 1 bardak suyla düşük hararetli ocak üzerinde kaynatıp bu suyu ayırıp ılıtın. Kabukları atıp çekirdekleri suyun içinde bırakın. Eğer reçelin içindekiçekirdekler sizi rahatsız edecekse onları da atabilirsiniz.
Kaynamış suyu ayvaların olduğu tencereye ilave edip reçelinizi kısıkateşte kaynamaya bırakın.
Reçeli üstü açık olarak tencerede soğutun ve sonra temiz cam kavanozlara alıp ağzını kapatın.
Reçelinizi arada tahta kaşık kullanarak karıştırıp kıvamını kontrol edin. Olup olmadığını anlamak için kaşığı tencereye sokup çıkarın ve temiz bir tabağa birkaç damla reçel damlatın. Son damlalar dağılmayıp top top kalıyorsa reçeliniz olmuş demektir. Limon suyunu ilave edip bir taşım daha kaynatıp altını kapatın.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder