.jpg)
Paskalya Çöreği (Tsoureki)
Uzun yıllardır severek yaptığım, sevgili dostum Şake Köçeyan'ın aile tarifini bu Paskalya Yortusu'nda sizlerle paylaşmak istedim. Hıristiyanların çok önem verdikleri, Mart veya Nisan aylarına denk gelen PaskalyaYortusunda (Easter) yapılan bu çörek bizim mutfağımızda da çok önemli bir yere sahiptir.Üsküdar'da oturdukları vakit, anneannem de yan evdeki komşuları için her sene özel olarak yaparmışbu leziz çöreklerden. Üstelik üstlerini rek renk boyanmış yumurtalarla süsleyerek.
Şake'nin ve ailesinin paskalya yortusunu kutluyor, kendisine bu nefis tarif için tekrar teşekkürediyorum.
|
4 bardak beyaz un
Yarım (½) bardak şeker
Yarım (½) bardak süt, ılık
3 yumurta, ayrı kapta çatalla çırpılmış
Yarım (½) küp (21 gm) yaş maya veya 1 çorba kaşığı instant kuru maya
Yarım paket tereyağı (125 gram), yumuşak
2 tatlı kaşığı mahlep
1 fiske tuz
Üzeri için:
1 yumurta sarısı
2 çorba kaşığı file fındık veya badem
3 adet orta boy örgü çörek
Elde Yapılışı:
1. Eğer elle yapıyorsanız unu, şekeri, tuzu, mahlebi ve kuru mayayı geniş bir kapta karıştırın. Oda sıcaklığındaki tereyağını karışıma ilave edip 1 dakika kadar yoğurun. Yumurtaları ilave edip karışıma yedirdikten sonra ılık sütü de ilave ederek hamurunuzu 5-6 dakika yoğurun. Hamurunuz oldukça yumuşak ve ele yapışır kıvamda olacaktır. Fakat, mayalanmanın tamamlanmasından sonra hamurunuz tam kıvamına gelir.
2. Eğer mikser ile yapıyorsanız, mikserinize hamur yoğurma aparatını taktıktan sonra unu, şekeri, tuzu, mahlebi ve kuru mayayı mikser kabına alın. Oda sıcaklığındaki tereyağını karışıma ilave edip 1 dakika kadar yoğurun. Yumurtaları ilave edip karışıma yedirdikten sonra ılık sütü de ilave ederek hamurunuzu 2-3 dakika yoğurun. Hamurunuz oldukça yumuşak ve ele yapışır kıvamda olacaktır. Fakat, mayalanmanın tamamlanmasından sonra hamurunuz tam kıvamına gelir.
3. Hamuru ağzı kapalı bir kaba alıp 4-5 saat oda sıcaklığında bekletin.
4. Hamuru 3 eşit bezeye ayırın. Her bir bezeyi mutfak tezgahı üzerinde tekrar üç eşit parçaya ayırıp iki elinizle yuvarlayarak, gerektikçe un kullanarak, 40cm uzunluğunda 3 rulo haline getirin.
5. 3 ruloyu resimdeki gibi aralıklı olarak tezgaha alıp saç örgüsü yapın. İki ucunu birleştirip hamurun altına doğru kıvırın. Pişirme kağıdı serilmiş tepsiye yerleştirin. Diğer bezeleri de aynı şekilde örüp tepsiye aralıklı olarak yerleştirin. 45 dakika, ılık bir yerde bekletip tekrar mayalayın.
6. Çöreklerin üzerine iyice çırpılmış yumurta sarısını yumuşak hareketlerle sürün ve file fındık veya badem ile süsleyin. Önceden ısıtılmış 190° C fırında yaklaşık 20 dakika, ya da üstü iyice kızarana kadar pişirin.
7. Fırından çıktıktan 5-10 dakika sonra bir soğutma teline alıp 20 dakika daha beklettikten sonra ılık servis edin.
Makinede Yapılışı:
1. Makinenin ekmek pişirme haznesini mutfak tezgahına alıp pervaneyi takın. Makineyle birlikte gelen kap ve kaşık ölçülerini kullanarak, hazneye ilk olarak sütü ve yumurtaları koyun. Unu, mahlebi ve şekeri bir kaşıkla serperek suyu örtecek şekilde ilave edin. Tuzu ve yumuşatılmış tereyağını unun hemen üstüne haznenin farklı köşelerine yerleştirin. Unun ortasında küçük bir çukur açıp içine mayayı serpiştirin.
2. Ekmek haznesini makineye yerleştirip kapağını kapayın.
3. Hamur programını seçerek makineyi çalıştırın.
4. Programın ilk 5-10 dakikasinda makinenin kapağını açıp malzemelerin iyice karışmış olduğunu kontrol edin. Eğer karışmamış malzeme varsa plastik bir spatula ile karışmasına yardım edin.
5. 10 dakika sonra hamurun yapısını kontrol edin. Hamur kulak memesinden daha da yumuşak ve ele yapışır kıvamda olacaktır. Hamurunuz, kuru ve sert olmuşsa birkaç kaşık su ilave ederek yumuşacık bir hamur elde etmelisiniz.
6. Program bitiminde hamuru haznede 3 saat daha mayalanması için bekletin.
7. Tatlı ekmek, 750 gram, orta kızarıklık seviyesini seçerek makineyi tekrar çalıştırın.
8. Pişme sinyalinden 5 dakika sonra, kalın bir fırın eldiveni kullanarak hazneyi makineden çıkarın. Ekmeği plastik bir bıçak yardımıyla kenarlardan ayırıp bir soğutma teline veya ızgara üzerine alın. 30-40 dakika beklettikten sonra kesin.
Kaynak ve daha fazlası için: http://40firinekmek.com/ Teşekkürler.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder