Kastamonu'da bir zamanlar 60 çeşit ekmek yapıldığını okudum. Bunların iki tanesinden Artun Ünsal'ın "Nimet Geldi Ekine" kitabında bahsediliyor. Soğanlı ekmek ve pırasalı mısır ekmeği. İkisini de kendi ölçülerimle, üzerinde kendime göre değişiklikler yaparak denedim. Sonuç olarak: Pırasalı mısır ekmeğinin üzerinde biraz daha çalışmak gerekiyor, fakat soğanlı ekmek başarılıydı. Pırasalı mısır ekmeğinde kullanılan pırasalar lezzet ve koku olarak hoşuma gittiğinden, daha sonra denediğim soğanlı ekmeğe de eklemeye karar verdim. Eğer siz pırasa eklemek istemezseniz, soğan adedini 2 katına çıkarmanız gerekebilir.
Bu süper pratik ekmeği tepsiye yaydıktan sonra, arzu ederseniz üzerini zeytinyağıyla karıştırdığınız kekikle veya çekirdeği çıkarılmış ve dilimlenmiş zeytinle veya sıra sıra dizdiğiniz, tüm kiraz domateslerle süsleyip, mayalandırıp, öyle pişirebilirsiniz.
Pişen ekmeğinizi dinlendirdikten sonra dilimleyip; özellikle çorbalarla servis yapmanızı tavsiye ederim. Küçük bir kaseye koyduğunuz sızma zeytinyağı, bir damla nar ekşisi, taze kekik yaprağı ve bir adet zeytinden oluşan karışıma batırarak tüketmekte başka bir alternatif tabii.
Bu süper pratik ekmeği tepsiye yaydıktan sonra, arzu ederseniz üzerini zeytinyağıyla karıştırdığınız kekikle veya çekirdeği çıkarılmış ve dilimlenmiş zeytinle veya sıra sıra dizdiğiniz, tüm kiraz domateslerle süsleyip, mayalandırıp, öyle pişirebilirsiniz.
Pişen ekmeğinizi dinlendirdikten sonra dilimleyip; özellikle çorbalarla servis yapmanızı tavsiye ederim. Küçük bir kaseye koyduğunuz sızma zeytinyağı, bir damla nar ekşisi, taze kekik yaprağı ve bir adet zeytinden oluşan karışıma batırarak tüketmekte başka bir alternatif tabii.
Kastamonu Pırasalı - Soğanlı Ekmeği
Malzemeler:
- 125 ml. (1/2 cup) zeytinyağı
- 1 adet orta boy kuru soğan, yemeklik doğranmış
- 250 gr. ince ve zarif pırasa; incecik, halka halka doğranmış
- 500 gr. un (4 cup), ben Piyale'nin katkısız, böreklik, pastalık ununu kulladım.
- 2 tatlı kaşığı (2 tsp) tuz
- 1.5 tatlı kaşığı (1.5 tsp) instant maya
- 187 ml. (3/4 cup yani 1 bardağın dörtte üçü) su, oda sıcaklığında beklemiş
Tarif:
- Yayvan tencereye zeytinyağını, kuru soğanı ve pırasayı koyun. Orta ateşte, malzemeler şeffaflaşana kadar pişirin. Ocağın altını kapatın.
- Genişçe bir karıştırma kabına elenmiş unu, tuzu ve instant mayayı koyun. Üzerine kavurduğunuz pırasayı ve soğanı ekleyin. Elinizi yakmamak için bir süre kaşıkla hamuru karıştırın. En son olarak suyu ekleyin ve elinizle hamuru yoğurmaya başlayın. Yoğurma işlemine 10 dakika devam edin.
- Çok hafifçe yağladığınız tepsiye (ben 17 cmx27 cm ebatlarında ve 3.5 cm yüksekliğinde bir tepsi kullandım.) hamuru yayın. Tepsinin üstünü temiz bir örtüyle örtün ve sıcak bir ortamda (mesela kaloriferin yanında), hamur kabarıp, iki katı büyüklüğe ulaşıncaya kadar bekletin.
- Kabaran hamuru, önceden 170 derece (turbo-fanlı fırınlarda 150 derece) ısıttığınız fırında, üzeri nar gibi kızarıncaya kadar pişirin. Pişen ekmeğin yüksekliği 3.5-4 cm olacak.
- Fırından çıkardığınız ekmeği en az 20 dakika dinlendirin ve dilimleyerek servis yapın.
Tarif için http://www.evcini.com/ teşekkürler
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder