21 Ekim 2012 Pazar

HAZIR YUFKADAN CEVİZLİ BAKLAVA


Sonunda hazır baklavalık yufkadan baklava yapanlar kervanına bende katıldım.
Ben hayatımda hiç baklava yufkası açmadım, açmayıda düşünmüyorum.
Bu yeni çıkan baklavalık yufkalar sayesinde, hele ilk seferinde böyle güzel sonuç da alınca artık hazır yufka ile baklava yapmaya devam edeceğim.
Bu yufkalar ile baklava yapmanın en zor tarafı kesme işlemi, en çok tepsinin içinde keserken zorlandım.
Bir dahaki sefere şöbiyet veya fıstıklı sarma yapmayı düşünüyorum.
Notlar;
Hastel marka 800 gramlık, içinde 44-45 adet yufka bulunan baklavalık yufka kullandım.
Fiyatı ; 7 Lira.
Sütaş marka tereyağ kullandım.
Hazırlanışında belirtilen tüm tavsiyelere harfiyen uydum.
3 yufkada bir tereyağ sürmek, 15 yufkada bir ceviz serpmek gibi.
Yufkaları tek tek yerleştirmek çıtır çıtır olmasını sağlıyor.
Ama şerbet malzemesinde 640 gram su - 960 gram şeker yazıyordu.
Bana yeterli gelmezmiş gibi geldi ve 4 bardak suya 5 bardak şeker hesabı ile şerbet hazırladım, tadı tam hazır baklavalar gibi olmuşu.
Bir daha ki sefere de yine bu ölçüde şerbet hazırlayacağım.
Üzerine serpmek için taptaze çekilmiş Antep fıstığı almıştım ama telaştan unutmuşum.
Üzerine veye çevresine yeşil fıstık serpebilirsiniz.



HAZIR YUFKADAN CEVİZLİ BAKLAVA;
Malzemeler;

800 gramlık hazır baklava yufkası,
400 gram tereyağ,
250 gram çekilmiş ceviz,
Şerbet için;
5 su bardağı toz şeker,
4 su bardağı su,
3-4 damla limon.
Yapılışı;
Önce şerbeti hazırlayın, şerbet malzemelerini kaynatın.
Ocağı kapatmadan önce 3-4 damla limon sıkın.
Şerbeti soğumaya bırakın.
Tepsiye yağ sürüp, üzerine teker teker 3 yaprak yufka dizin.
Her 3 yaprakta bir erimiş tereyağ sürün.
Her 15 yufkada bir ceviz içi serpin.
Ceviz içi iki kere serpilmiş oluyor.
Bütün yufkaları bitirdikten sonra istediğiniz şekilde yufkaları kesin.


Not;
Paketin üzerinde (sanırım kolay kesebilmek için) su serpiştirin yazıyordu.
Fakat su serpince yufkalar hamurlaşır gibi oluyor.
Bir tavsiye üzerine önce tereyağını döküp, sonra dilimledim, daha rahat kesildi ama bu seferde tereyağın elimize bulaşması ve baklavanın üzerinde parmak izi bırakması gibi bir sorun ortaya çıkıyor.
Son dönemde tereyağlı kısmın üzerine 2 adet kuru yufka sererek kesmeye başladım.
Kesme işlemini bitirinceye kadar üstteki 2 yufka nemlenmiş oluyor ve tereyağ elinize bulaşmadan, parmak izi çıkmadan rahat rahat kesiyorsunuz.
Kesme işlemi bittikten sonra artan tereyağını yufkaların üzerine gezdirin.
180-200 derecede önceden ısıtılmış fırında kızarıncaya kadar pişirin.
Tepsiyi fırının alt raflarına yerleştirmeyin, baklavanın en altındaki tereyağ yanabilir.
Kızarınca fırından çıkardığınız baklavanın biraz ılınmasını bekleyin.
Soğumuş olan olan şerbeti, ılık olan baklavanın her tarafına eşit olacak şekilde azar azar dökün.
Biraz dinlendirdikten sonra baklavanın üzerini çekilmiş fıstık veya ceviz ile süsleyerek servis yapın.
"Afiyet Olsun"


Kaynak İçin: http://muhteremleafiyetle.blogspot.com/ Teşekkürler.


Kolay Ev Baklavası videolu tarifi

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder