21 Kasım 2012 Çarşamba

AŞURE TARİFİ - VİDELU TARİF


Aşure
Aşure, Arapça "aşu:re" kelimesinden gelmektedir.[1] Aşure, Ermeni ve Rum kültüründe de vardır. Ermeniler, 6 Ocak'ta "anuş-abur" yaparken; Rumlar, buğday, kuru üzüm ve bal ile yaptıkları "koliva"yı kilise kapısında dağıtıp ortasına bir mum diktikleri bir tabakla mezarın başına yerleştirmektedirler.AşureHicri takvime göre Muharrem ayının onuncu günü yapılan tatlıdır. İslami inanca göre Muharrem ayının onuncu günü, Nuh'un Büyük Tufan'dan sonra karaya ayak bastığında elinde kalan son malzemelerle bu tatlıyı yapmıştır. Temel olarak su, buğdaynohuttoz şeker,kurufasulyepirinç kullanılarak yapılır. Süsleme amacı ile cevizçam fıstığıbademnarsusam ve tarçın gibi kuruyemiş, meyve ve baharatlar kullanılır.

Aşure Tarifi

Aşure malzemeleri

  • Yarım kilogram buğday
  • 1 fincan pirinç (çay fincanı)
  • 200 gram kuru fasulye
  • 200 gram kuru ceviz
  • 200 gram fındık
  • 100 gram pilav fıstığı
  • 1 kilogram toz şeker
  • 200 gram nohut
  • 4 adet limon
  • 50 gram kuş üzümü
Memnun kalacağınız bir aşure tarifi.

Aşure tarifi

Pirinçleri ve buğdayları yıkayın. Pirinçleri ve buğdayları tencereye koyun ve üzerine su ekleyin (üzerini 2-3 parmak aşacak şekilde). Bu şekilde 5 dakika karıştırarak pişirin.Üzerini sıkıca kapatıp sıcak ortamda, bir gece bekletin. Nohut ve fasulyeleri yumuşayıncaya kadar haşlayın. Pirinç ve buğdayları tencereye biraz sıcak su ekleyerek ateşe koyup kapaksız olarak kaynatın. Dibinin tutmamasına dikkat edin, devamlı karıştırın. Bir süre sonra altını kısarak, kabukları soyulmuş nohut ve fasulyeleri katın. Malzemeler kısık ateşte pişerken karıştırarak bir kilogram şekeri de ilave edin. Ateşten almaya yakın limonları rendelenip aşureye katın ve bir iki taşım daha kaynatın. Ateşten almadan önce isteğinize göre gül suyu da ekleyebilirsiniz. Soğumadan kaselere koyun. Fındığı, cevizi ve pilav fıstığını kavurarak aşurelerin üzerine serpiştirebilirsiniz. Aşure tarifi hazır. Afiyet olsun.
AŞURE TARİFİ VİDEO

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder