10 Kasım 2012 Cumartesi

Evde boza yapımı


Evde boza yapımı


Özellikle kış aylarında daha çok tüketilen bir içecek...

Malzemeler
2 bardak bulgur
21 bardak su
2 çorba kaşığı un
½ tatlı kaşığı kuru maya
½ bardak yoğurt
2,5 çorba kaşığı şeker
2 çorba kaşığı tarçın
½ çorba kaşığı vanilya
Hazırlanışı
Bulguru büyük bir tencereye koyun. Üzerine 12 bardak su ekleyin ve kabı kapalı olarak oda sıcaklığında bir gece bekletin. Beklenilen bulguru kısık ateşte 1 saat pişirin. Mutfak robotundan geçirdikten sonra ardından da süzgeçten geçirin. Buzdolabına koyun. Süzgecin üzerinde kalan bulguru yeniden tencereye koyun ve 8 bardak su ilave edin. Kısık ateşte bir saat kadar daha pişirin. Süzgeçten geçirip buzdolabına koyun.
Diğer bir yanda unu küçük bir tencereye koyup üzerine 2-3 bardak su koyun ve kısık ateşte sürekli karıştırarak koyulaşıncaya dek pişirin. Ateşten alıp içine 2 çorba kaşığı şeker koyup eriyinceye dek karıştırın. Ilıyınca içine yoğurt katın. Mayayı ¼ bardak ılık suda ezip 5 dakika bekletin ve yoğurt karışımına katın. Ilık ortamda 30 dakika bekletin.
Mayalı karışımı ezilmiş bulgura ekleyip oda sıcaklığında yaklaşık 1-2 gün bekletin ve ara sıra karıştırın. Vanilya ve kalan şekeri ekleyip şeker iyice eriyinceye dek karıştırın. Üzerine koyduğunuz tarçın ve birkaç leblebiyle servis edebilirsiniz.
Afiyet Olsun

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder