12 Kasım 2012 Pazartesi

Hakiki Salep Ve Nişastalı SalepTarifi

Hakiki Salep Tarifi


Kış günleri artık kendini göstermeye başladı kış mevsiminin en güzel içeceği ne diye sorsalar bir çoğumuz şüphesiz salep deriz bakalım evde salep nasıl yapılır buyrun...



Malzemeler:
(1 Litre Salep için)
*1 litre soğuk süt
*1 çay kaşığı salep (aktardan biraz saf salep alınız)
*1 çay kaşığı nişasta
*1 paket vanilya
*Biraz tarçın 
*Biraz toz şeker 
Önsöz:
Kış günlerinde içimizi ısıtan, üzerine tarçın serpilmiş bir salepi doya doya içeriz, muhteşem bir tad ve harika bir kokusu vardır. Salep güzel bir içecek olduğu gibi faydaları vardır. Orkideler ailesinin (Orchidaceae) toprakaltı yumrularından elde edilen tel köklü otsu bir bitkidir. Kökünde 2 tane yumru vardır, gövdesi, dik ve silindirimsidir. Çiçekleri salkım veya başak şeklindedir. Salep olarak kullanılan yeri, köklerindeki yumrularıdır. Salep yumruları, müsilaj, glikoz ve uçucu bir yağ taşır. İçerdiği en önemli madde ise glikomannandır. Su ve sütle birlikte kullanıldığında, şiştiği için yaygın şekilde dondurma hammaddesi olarak kullanılır. Özellikle Maraş Dondurması olarak bilinen dondurmaya tat ve koku kazandırır. Anadolu orkideleri aşırı toplamadan dolayı malesef tükenme tehlikesiyle karşı karşıyadır. 

Salepin faydaları:
* Göğüs yumuşatıcı -  öksürük ve bronşiti giderir,
* Kabızlığı önler,
* Zihni güçlendirir,
* Basur hastalığının tedaviside kullanılır
* Adeti düzenler
* Bağırsaktaki kurtların düşürülmesine yardımcı olur
* Vücuttaki ısıyı arttırtır

Salep Tarifi:
1 tepeleme tatlı çay kaşığı salep ve 1 tepeleme çay kaşığı nişastayı (herhangi bir türü olur), biraz şekerle birlikte küçük bir kasede karıştırın. Biraz ılık süt ile ezerek bulamaç haline getirin. Bir yandan ocakta 1 litre süt kaynatın. Kaynayan süte hazırladığınız karışımı yavaş yavaş ekleyerek bir yandan çırpın. Tadına bakarak dilediğiniz kadar şeker ekleyin, kısık ateşte yarım saat kadar kaynattıktan sonra ocaktan almaya yakın 1 paket vanilya ekleyin. Sevdiğiniz kupanıza doldurup, bol tarçın ilavesiyle yudumlayabilirsiniz. Genellikle fazla yapıp, kalanı soğuyunca buzdolabına kaldırılır. Sonraki birkaç gün boyunca, içeceğiniz kadarını ısıtıp içebilirsiniz. 

Nişastalı Salep Tarifi


Malzemeler:
*1 tatlı kaşığı nişasta 
*1 tatlı kaşığı patates nişastası 
*1 tatlı kaşığı pirinç unu 
*1 su bardağı süt 
*1 1/2 çorba kaşığı toz şeker 
*Tarçın (isteğe bağlı) 
Tarifi:
Tencerede nişasta, patates nişastası ve pirinç ununu hafif kavurun. Daha sonra süt ve toz şekeri ekleyiniz. Kıvamını alıncaya kadar pişiriniz. Servis yapmadan önce, isterseniz üzerine tarçın serpebilirsiniz. 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder