9 Kasım 2012 Cuma

Pizza Hamuru ve Pizza Sosu Tarifi

Pizza Hamuru..

Hamur tarifini denemek bahanesiyle, her Pazar pizza günü ilan ettik evimizde. Ev yapımı pizza sosuyla ve sevdiğimiz envayi çeşit malzemeyle nefis pizzalar yiyoruz. Artık çok beklenen tarifi vermenin sırası geldi diye düşünerek beğeninize sunuyorum. Bahsettiğim pizzalar ince (ama kıtır olacak kadar değil). Küçük çocuklar için, pizzanın biraz yumuşak olması istenirse, hamura bir tatlı kaşığı yoğurt ilave edebilirsiniz.


Malzemeler:


2,5 bardak beyaz un

1 tepeleme tatlı kaşığı tambuğday unu

1 silme tatlı kaşığı tuz

1 silme tatlı kaşığı instant kuru maya

1 bardak su

5 çorba kaşığı sızma zeytinyağı

2 adet 30 cm çapında veya 1 adet fırın tepsisi büyüklüğünde pizza


Elde Yapılışı:

1. Eğer elle yapıyorsanız unları, tuzu ve kuru mayayı geniş bir kapta karıştırın. Oda sıcaklığındaki suyu ve zeytinyağını karışıma ilave edip 10 dakika kadar yoğurun. Hamurunuz çok yumuşak ve biraz ele yapışan kıvamda olacaktır.

2. Eğer mikser ile yapıyorsanız, mikserinize hamur yoğurma aparatını taktıktan sonra unları, tuzu ve kuru mayayı mikser kabına alın. Oda sıcaklığındaki suyu ve zeytinyağını karışıma ilave edip 5 dakika kadar yoğurun. Hamurunuz çok yumuşak ve biraz ele yapışan kıvamda olacaktır.

3. Hamurunuzu ağzı kapalı bir kaba alıp 1-2 saat oda sıcaklığında bekletin.

4. Hamuru, iki bezeye ayırıp birini zeytinyağıyla yağlanmış pizza tepsisinealıp ellerinizi gerektikçe yağlayarak tepsiye yayın. Üzerine pizza sosunu yayıp istediğiniz malzemeleri yerleştirin. Gerçek pizza az miktarda malzemeyle yapılandır. Sos konusunda da abartıya kaçmamakta fayda var. Aynı işlemleri ikinci pizza için de uygulayın.

5. Önceden ısıtılmış 220 derece fırında yaklaşık 10-12 dakika kadar pişirin.



Makinede Yapılışı:

1. Makinenin ekmek pişirme haznesini mutfak tezgahına alıp pervaneyi takın. Makineyle birlikte gelen kap ve kaşık ölçülerini kullanarak,hazneye ilk olarak suyu ve zeytinyağını koyun. Unları bir kaşıkla serperek sıvıları örtecek şekilde ilave edip üzerine haznenin bir köşesine tuzu ekleyin. Unun ortasında küçük bir çukur açıp içine mayayı serpiştirin.

2. Ekmek haznesini makineye yerleştirip kapağını kapayın.

3. Hamur programını seçerek makineyi çalıştırın.

4. Programın ilk 5-10 dakikasinda makinenin kapağını açıp malzemelerin iyice karışmış olduğunu kontrol edin. Eğer karışmamış malzeme varsa plastik bir spatula ile karışmasına yardım edin.

5. 10 dakika sonra hamurun yapısını kontrol edin. Hamurun kulak memesinden çok daha yumuşak olması gereklidir. Hamurunuz çok kuru ve sert olmuşsa birkaç kaşık su ilave ederek yumuşacık bir hamur elde etmelisiniz. Eğer cıvık olmuşsa 1-2 kaşık un gerekebilir.

6. Program bitiminde hamuru hazneden alıp ikiye ayırın. Birini yağlanmış pizza tepsisine alıp ellerinizi gerektikçe yağlayarak tepsiye yayın. Üzerine pizza sosunu yayıp istediğiniz malzemeleri yerleştirin. Gerçek pizza az miktarda malzemeyle yapılandır. Sos konusunda da abartıya kaçmamakta fayda var. Aynı işlemleri ikinci pizza için de uygulayın.

7. Önceden ısıtılmış 220 derece fırında yaklaşık 10-12 dakika kadar pişirin.


5 Dakikada Pizza Sosu..


Mayalı ekmekler yaparken pizzayı da unutmamak gerekir. Ancak pizza sosu çok önemli bir konudur. Pizzanıza, üstüne konan malzemelerin önüne geçmeden tat katmalıdır. Bu sos, kendi başına leziz ve malzemerin tadını pekiştiren bir tarif. Ben robottan geçirdiğim domateslerin çekirdeklerini süzerek ayırıyorum ama siz süzmeden de kullanabilirsiniz.


Hazırladığınız bu sos ile pizza yapmak için pizza hamuru tarifimizi inceleyebilirsiniz.


Malzemeler:


4 iri domates veya 400 gram hazır domates püresi (2 paket)

2 çorba kaşığı domates salçası

1 silme çorba kaşığı şeker

1 tutam tatlı kırmızıbiber

1 tutam karabiber

1 tatlı kaşığı tuz (istenirse artırabilirsiniz)

3 diş sarımsak, ince kıyılmış

4 çorba kaşığı sızma zeytinyağı

2 adet 30 cm çapında veya 1 adet fırın tepsisi büyüklüğünde pizza için

Yapılışı:

Taze domates kullanacaksanız, domatesleri soyarak robottan geçirin. Eğer çekirdekleri süzmek isterseniz ince delikli süzgeçle süzerek bir kaba alın. Hazır püre ile yapacaksanız ikinci adımdan başlayın.

Bütün malzemeleri kalın altlı bir tencereye alın. Orta hararetli ocaküzerinde bir taşım kaynatın. Ocağı en kısığa getirip 5 dakika daha kıvam alması
için pişirmeye devam edin. Ildıktan sonra kullanın.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder