9 Aralık 2012 Pazar

Harissa Tarifi


Harissa (klasik) 


Harissa; FAS mutfağının en meşhur sosudur.Bizim biber salçasının baharatlı ve sarmısaklı olanı diyebileceğimiz bu sosu Fas'ta kuskuslara,kuru erikle yavaş yavaş pişirdikleri yahnilere ekliyorlar. CEZAYİR ve LÜBNAN'da 1-2 yemek kaşığı nar ekşişi ilave ediliyor. TÜRK mutfağına kuru fasulyenin, nohut içine çok az ekleneyerek ya da köftelerin yanında servis edilerek uygulanabilir. Yakıştıracağınız başka yemeklere lezzet katmak için kullanılabilirsiniz.


Pişirme Süresi 15 DAKİKA
Kaç Kişilik Çok kişilik



Malzemeler
10-15 adet kurutulmuş acı sivri biber, uzun olanlarından
1 tatlı kaşığı kimyon tohumu
1 tatlı kaşığı kişniş tohumu
3 diş iri sarmısak
1 çay kaşığı tuzu(mümkünse deniz tuzu)
1 çay bardağı zeytinyağı


Yapılışı
Kuru biberleri bir gece önceden küçük bir tencereye koyup üzerine sıcak su ekleyerek 5 dakika kadar haşlayınız.Ocağın altını kapatıp bir gece boyunca bu suyun içinde bekletiniz.Ertesi gün biberleri süzdürüp suyu bir kenara ayırınız.
Daha sonra bir kısmını kullanacaksınız.
Biberlerin çekirdeklerini çıkarıp (Bütün çekirdekleri çıkaramazsanız dert etmeyin. İçinde çekirdek olması da hoş oluyor.) küçük küçük doğrayınız.Kimyon ve kişniş tohumlarını teflon bir tavaya koyup yanmamasına dikkat ederek birkaç dakika kavurunuz. Bir baharat öğütücüsünde çekiniz veya havanda dövünüz.
Biberleri,kavurup öğüttüğünüz baharatları,sarmısakları,tuzu ve zeytinyağını blendıra koyun. Üzerine 3 yemek kaşığı ayırdığınız biber suyundan ekleyip hepsini karıştırınız. Eğer çok koyu gelirse,kıvamını biber suyuyla ayarlayınız.Steril edilmiş kavanoza harissanızı koyunuz ve havayla temas etmemesi için üzerine zeytinyağı ekleyip
kavanozun kapağını kapatınız.Serin bir yerde veya buzdolabında saklayabilirsiniz. Zeytinyağı donduğu için harissanız da donar ama bozulmaz.Buzdolabında bir ay bozulmadan saklayabilirsiniz.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder