Bayat ekmekten yapılan 30 çeşit yemek
1. Ekmek kavurması: Bayat ekmek lokmalar halinde doğranır. Tencerede kızartılmış yağ ile kavrulur. Ekmekler kavrulurken, 1 çay bardağı soğuk su, üzerine serpilir. İyice karıştırıldıktan sonra tencerenin kapağı kapatılıp 5 dakika pişirilir.
2. Papara: Bayat ekmekler, çukur bir kaba kuşbaşı doğranır. Halka halka doğranmış soğan, tereyağı veya zeytinyağında kavrulur. Ardından tuz ve su eklenip kaynatılır. Üzerine tulum peyniri dökülür. Bir süre ılımaya bırakıldıktan sonra çukur kaptaki ekmeklerin üzerine dökülür.
3. Tirit : Bayat ekmek dilimleri bir kaba yerleştirilir. Kıyılmış soğan tuz ile öldürülüp ekmek dilimleri üzerine döşenir. Sonra üzerine haşlanmış kemikli etin suyu bolca dökülür. Dileyen, kıyılı maydanoz veya sumak serpebilir.
4. Ekmek süpürgesi: (Ankara dolaylarından bir tirit çeşidi) Bayat ekmek dilimlenip bir tepsiye yerleştirilir. Bir tencerede su kaynatılıp ekmek dilimlerinin üzerinde gezdirilir. Ardından sarımsaklı yoğurt dökülür. Son olarak da, bir tavada yağ ile kavrulan salça ve kırmızı pul biber karışımı gezdirilir.
5. Ekmek oğması: Bayat ekmeklerin içi -istenirse, kabuğu ile birlikte- ufalanır; bir kapta eritilen tereyağına dökülerek kavrulur. Sonra üzerine bir yumurta kırılıp ekmek ufakları ile alt üst edilir. Ardından 1 bardak süt dökülüp yeniden karıştırılır. Çok hafif ateşte süt çekilinceye kadar bekletilir. Süt çekilince ateşten alınır; üzerine bir bez konularak demlendirilir. Ilınınca yenilir.
6. Yalancı paça: Küçük küpler şeklinde doğranan soğan, tencerede, 1 yemek kaşığı tereyağı ile kavrularak pembeleştirilir. Üzerine salça ilâve edilerek eritilir. Dövülmüş 2 diş sarımsak, 1 limonun suyu, tuz, kırmızı toz biber ve et suyu katılır. Bayat ekmek küp şeklinde doğranarak tereyağında kavrulur. Kıtırlaşınca, çorba kâsesine doldurulan çorbanın üzerine dökülür.
7. Kalacuş: Bayat ekmek, küpler halinde kesilerek derin bir kaba konur. Kıyılmış soğan, tavada kızdırılmış margarin ile pembeleşinceye kadar kavrulur. Çalkanarak ayran kıvamına getirilen yoğurt ve su, yağ ve soğanın bulunduğu tavaya eklenir. Birkaç dakika kaynatıldıktan sonra, oluşan karışım derin kapta bulunan doğranmış bayat ekmeklerin üzerine dökülür. Kabın kapağı kapatılır. Bir süre ateşin üzerinde tutulduktan sonra hemen sofraya getirilir.
8. Ekmekli omlet: 4 dilim bayat ekmek küp şeklinde kesilip tereyağında kızartılır. 8 yumurta, 2.5 su bardağı süt, tuz ve muskat karıştırılıp, iyice çırpılır. Hazırlanan karışımdan 4 ayrı omlet pişirilir. Üzerine küp şeklinde doğranmış kızarmış ekmek ve küp şeklinde doğranmış domatesler koyulup ikiye katlanır.
9. Ekmek karıştırması : Bayat ekmek lokmalar halinde doğranır. 3 yemek kaşığı margarin bir tencerede eritilir. Erimiş tereyağına kaşık ucu ile salça koyulur. Üzerine 3-4 yumurta kırılır; karıştırılarak pişirilir. Ardından karabiber serpilir. Doğranmış ekmekler ve maydanoz da eklenip
kısık ateşte biraz karıştırılır. Tencerenin kapağı kapatılıp 6-7 dakika ekmekler yumuşatılır. Ekmek karıştırması, cacık veya salata ile yenilebilir.
10. Yumurtalı ekmek aşı: Bayat ekmek dilimleri küp şeklinde doğranıp fırında kıtırlaştırılır. Piyaz doğranmış soğan, bir tavada yarım çay bardağı sıvı yağ ile pembeleştirilir. 1 çorba kaşığı salça ve 1 çay bardağı su eklenip birkaç dakika kaynatılır. Doğranmış ekmekler, soğanlar ile karıştırılıp tavanın kenarlarına çekilir. Tavanın ortasına 2 yumurta kırılır. Üzerine tuz ve karabiber ekilir. Tavanın kapağı kapatılarak, yumurtaların pişmesi beklenir. 4 diş sarımsak dövülüp yoğurda katılır. Sarımsaklı yoğurt servis tabağına alınır. Üzerine, tavadaki pişmiş olan yumurtalı ekmek aşı, bozulmadan çıkarılır. 1 çorba kaşığı erimiş margarinde yeterli miktarda kırmızı pul biber hafifçe yakılır. Biberli yağ, yemeğin üzerine gezdirilir.
11. Ekmekli ezme: 2 dilim bayat ekmeğin kabukları kesilip atılır. Dilimler çukur bir tabağa koyulup üzerine soğuk su dökülür. 5 dakika sonra sudan çıkarılır; suyu süzülerek ufalanır. Ufalanmış ekmekler, 3 yemek kaşığı dövülmüş ceviz içi ve 2 diş dövülmüş sarımsak, 2’şer yemek kaşığı zeytinyağı, yoğurt, limon suyu ve 1’er çay kaşığı domates ve biber salçası iyice karıştırılır. Elde edilen karışım servis tabağına koyulur. Üzerine pul biber ekilir. Birkaç yarım ceviz ve maydanoz ile süslenir.
Not: Ceviz yerine
badem veya fındık da kullanılabilir
12. Bayat ekmek köftesi: Bayat ekmek ıslatılır; el ile sıkılarak suyu süzüldükten sonra bir kaba alınır. 100 gr. kıyma, 1 baş soğan rendesi, kimyon, köfte baharı, tuz ile yoğrulup köfte şeklinde parçalara ayrılır. Köfteler kızgın yağda kızartılıp emici bir kâğıt üzerine çıkarılır. Çay yanında yenilebilir.
12. Bayat ekmek köftesi: Bayat ekmek ıslatılır; el ile sıkılarak suyu süzüldükten sonra bir kaba alınır. 100 gr. kıyma, 1 baş soğan rendesi, kimyon, köfte baharı, tuz ile yoğrulup köfte şeklinde parçalara ayrılır. Köfteler kızgın yağda kızartılıp emici bir kâğıt üzerine çıkarılır. Çay yanında yenilebilir.
13. Peynirli bayat
ekmek köftesi: 1 adet bayat ekmek, üzerine su serpilerek
nemlendirildikten sonra ufalanır. İçine yarım kalıp sert beyaz
peynir rendelenir; 1 demet maydanoz doğranır; 2 yumurta kırılır;
1 adet orta boy soğan rendelenir; tuz, köfte baharı ve pul biber
katılır. Bu karışım yoğrularak köfte şeklinde parçalara ayrılır.
Köfteler önce una, sonra çırpılmış yumurtaya, daha sonra galeta
ununa bulanıp kızgın yağda kızartılır. Üzerlerine kürdan
batırılarak servise çıkarılır.
14. Bayat ekmek
pizzası: Bayat ekmekler dilimlenip küp küp kesilir. Margarin
ile yağlanmış ve un serpiştirilmiş fırın tepsisine yayılır. 4
yumurta çırpılır; içine 2 su bardağı süt, 1 paket kabartma tozu,
yarım çay bardağı sıvı yağ katılır. Karışım tekrar çırpılıp
ekmeklerin üzerine dökülür. Bayat ekmek pizzası bu durumda
buzdolabında bir gün bekletilebileceği gibi hemen de
pişirilebilir. Fırına verilmeden önce, üzerine dilimlenmiş
sucuk, salam veya sosis yerleştirilir. Domates, biber dilimleri
de yerleştirilebilir. Bunların
üzerine de kaşar rendesi serpiştirilir.
üzerine de kaşar rendesi serpiştirilir.
15. Dilim pizzası:
Bayat ekmek dilimlerine tereyağı sürülür. Yumurta, beyaz
peynir veya çökelek, maydanoz ve pul biber karıştırılıp ekmek
dilimlerinin üzerine bolca sürülür. Bu karışıma küçük doğranmış
domates ve sivri biber de eklenebilir. Dilimler, peynir
pembeleşinceye kadar fırında kızartılır.
16. Ketçaplı dilim
pizzası: Bayat ekmek dilimleri, yağlanmış tepsiye dizilir. 1
çorba kaşığı salça, 1 çorba kaşığı ketçap, 2 yumurta, 1 tatlı
kaşığı kekik
ve 1 çay bardağı sıvı yağ çırpılır. En son ezilmiş beyaz peynir katılır. Karışım, ekmek dilimlerinin üzerine sürülür. Dilimler, orta ısılı fırında, pembeleşene kadar kızartılıp, sıcak sıcak servise çıkarılır.
ve 1 çay bardağı sıvı yağ çırpılır. En son ezilmiş beyaz peynir katılır. Karışım, ekmek dilimlerinin üzerine sürülür. Dilimler, orta ısılı fırında, pembeleşene kadar kızartılıp, sıcak sıcak servise çıkarılır.
17. Dilim
kayganası: 2-3 yumurta çırpılıp 1 kahve fincanı süt veya su
ile karıştırılır. Bayat ekmek dilimleri arkalı önlü bu karışıma
bulanıp kızgın sıvı yağda kızartılır.
18. Sarımsaklı
ekmek (Tiriti): Bayat ekmek dilimleri fırında
kıtırlaştırılır.
2-3 diş sarımsak dövülüp tereyağında 1-2 çevrilir. Bolca toz kırmızı biber,
bir fiske tuz ve 1 kahve fincanı su eklenip hemen ateşten alınır. Ekmek
dilimleri üzerinde gezdirilir.
2-3 diş sarımsak dövülüp tereyağında 1-2 çevrilir. Bolca toz kırmızı biber,
bir fiske tuz ve 1 kahve fincanı su eklenip hemen ateşten alınır. Ekmek
dilimleri üzerinde gezdirilir.
19. Bayat ekmek
kanepesi: Bir kabın içinde 1 çorba kaşığı salça, yarım çay
bardağı sıvı yağ, 1 tatlı kaşığı kekik, yarım çay bardağı süt,
200 gr. ezilmiş beyaz peynir, 2 yumurta iyice karıştırılır. Bu
karışım, kanepe şeklinde ve ince bayat ekmek dilimlerine
sürülür. Dilimler, fırın tepsisine dizilir; hafif pembeleşinceye
kadar kızartılır. Kızartılmış dilimlerin üzerine 1’er ince dilim
domates; bunun üzerine de 2 ince dilim sosis yerleştirilir.
Kanepeler, kürdanlı olarak servis tabağına alıp, soğutmadan,
kıvırcık marul yaprakları eşliğinde servise çıkarılır.
20. Tutmaç: 3
su bardağı toz şeker, aynı miktarda su ve yarım limon suyu
karıştırılıp kaynatılır. Elde edilen şurup soğumaya bırakılır.
Bayat ekmek küp küp doğranır. Zeytinyağı, tavada yakılmadan
kızdırılır. Doğranmış ekmekler, çırpılmış yumurtaya bulanarak,
kızgın yağda peyderpey kızartılır. Kızaran ekmekler şuruba
atılır. Bir yandan kızartma işlemi sürdürülürken, öte yandan
şurubu çeken ekmekler servis tabağına çıkartılır. Kızartma
işlemi bitince, servis tabağına çıkarılmış ekmekler üzerine
tarçın, susam, badem, ceviz, fındık, gül suyu serpilir. Hafifçe
karıştırılır. İstenirse kalan şurup da ekmeklerin üzerine
gezdirilir.
Tatlılar
21. Bayat ekmek tatlısı : Bayat ekmekler ince ince dilimlenip fırında kıtırlaştırılır. 1 ekmek için 2 su bardağı toz şeker ile 2 su bardağı su kaynatılır. ¼ limonun suyu eklenir. Elde edilen şerbet, soğutulduktan sonra ekmek dilimlerinin üzerinde gezdirilir. Mevsim meyveleri ekmek dilimlerinin üzerine dizilir.
Not: Reçeli sulandırıp kıtırlaştırılan bayat ekmek dilimlerinin üzerinde gezdirmek sureti ile de tatlı yapılabilir. Bunu krem şanti ile süslemek de mümkündür.
21. Bayat ekmek tatlısı : Bayat ekmekler ince ince dilimlenip fırında kıtırlaştırılır. 1 ekmek için 2 su bardağı toz şeker ile 2 su bardağı su kaynatılır. ¼ limonun suyu eklenir. Elde edilen şerbet, soğutulduktan sonra ekmek dilimlerinin üzerinde gezdirilir. Mevsim meyveleri ekmek dilimlerinin üzerine dizilir.
Not: Reçeli sulandırıp kıtırlaştırılan bayat ekmek dilimlerinin üzerinde gezdirmek sureti ile de tatlı yapılabilir. Bunu krem şanti ile süslemek de mümkündür.
22. Sütlü bayat
ekmek tatlısı: 1.5 bayat ekmeğin içi derin bir kaba
ufalanır. Üzerine 1.5 su bardağı süt gezdirip karıştırılır.
Yarım saat bekletildikten sonra ekmek içleri el ile sıkılıp süt
süzülür. Buna eritilmiş 3 çorba kaşığı margarin, 3 yumurta ve 1
çorba kaşığı toz şeker eklenip karıştırılır. Yüksek kenarlı bir
tepsi yağlanır. Hazırlanan karışım tepsiye 1.5 cm. kalınlığında
olacak şekilde dökülür. 180 derecede ısıtılmış fırında 40 dakika
pişirilir. Şişip kabaracak olursa, bıçak ile birkaç yerinden
delinir. Tatlı fırında pişerken, bir tencerede 1 su bardağı toz
şeker, aynı miktarda su ve 1 tatlı kaşığı limon suyu kaynatılır.
Fırından çıkarılan tepsi üzerine gezdirilerek dökülür. Tatlı
soğuyunca baklava şeklinde dilimlenir. Hindistancevizi veya iri
kıyılmış ceviz ile süslenerek servise çıkarılır.
23. Ekmek helvası:
Bir tencerede 3 su bardağı dolduracak kadar ufalanmış ekmek
içi, yarım su bardağı erimiş margarin veya tereyağında sürekli
karıştırılarak, hafif bir esmerlik alana kadar kavrulur. Ayrı
bir tencerede 1 su bardağı toz şeker ve 1.5 su bardağı süt
kaynatılıp ılıtılır. Vanilya eklenir. Ilık süt şerbeti, ekmekli
malzemeye katılır. Tencere kapağı kapalı olarak 15 dakika
beklenir. Tane tane olan helva, servis tabağına alınıp çekilmiş
antep fıstığı ile süslenir.
24. Vişneli ekmek
tatlısı: Bayat ekmekten 2 cm. kalınlığında dilimler kesilir.
Kabuklar düzgünce kesilerek çıkarılır. Daha sonra dilimler
ortadan kesilerek iki parçaya ayrılır; fırın tepsisine dizilir.
Orta ısıda hafif pembeleşinceye kadar kızartılır. 1 kg. toz
şeker, 5 su bardağı su, bir tencerede kaynatılıp şurup yapılır.
Çekirdekleri çıkarılmış 1 kg. vişne, şuruba katılır; 1-2 taşım
kaynatılır. Vişne taneleri bir tabağa alınır. Ateşten alınan
vişne şurubu, soğumadan, kızartılmış ekmek dilimlerinin üzerine
kepçe ile gezdirilir. Sonra tepsi ağır ateşte tutularak,
içindeki şurup, koyulaşana kadar kaynatılır. Ara sıra tepsi
hafifçe sallanarak, ekmeklerin dibe yapışmaması ve şurubu iyice
içmesi sağlanır. Şurup koyulaşınca, tepsi ateşten alınıp
soğutulur. Ekmek dilimleri tabaklara yerleştirilir. Üzerine
krema veya kaymak koyulur. Bunun üzerine de vişne taneleri
yerleştirilir.
25. Üzümlü ekmek
tatlısı: 1 büyük salkım siyah üzüm ayıklanıp yıkanır;
taneleri ortadan ikiye bölünerek çekirdekleri çıkartılır. Yarım
bayat ekmek, küp şeklinde doğranarak üzümler ile karıştırılır.
Hazırlanan karışım, yağlanmış kalıba dökülür. 1 kahve fincanı elenmiş un bir kâseye konulur. Üzerine yarım su bardağı toz şeker, 1 çimdik tuz, çırpılmış 3 adet yumurta ve 1.5 su bardağı süt eklenir. Bu karışım da tahta bir kaşık ile karıştırılıp kalıba dökülür. Kalıba dökülmüş tüm karışım, 180 derecede ısıtılmış fırında 40 dakika pişirilir. Fırından çıkarılıp ılımaya bırakılır. Üzerine pudra şekeri döküldükten sonra dilimlenerek servise çıkarılır.
Hazırlanan karışım, yağlanmış kalıba dökülür. 1 kahve fincanı elenmiş un bir kâseye konulur. Üzerine yarım su bardağı toz şeker, 1 çimdik tuz, çırpılmış 3 adet yumurta ve 1.5 su bardağı süt eklenir. Bu karışım da tahta bir kaşık ile karıştırılıp kalıba dökülür. Kalıba dökülmüş tüm karışım, 180 derecede ısıtılmış fırında 40 dakika pişirilir. Fırından çıkarılıp ılımaya bırakılır. Üzerine pudra şekeri döküldükten sonra dilimlenerek servise çıkarılır.
26. İncir ve ballı
ekmek turtası: 1 adet bayat ekmek bir kâseye ufalandıktan
sonra 2.5 su bardağı süt ile ıslatılır. 20 dakika kadar
bekletilerek yumuşatılır. 8 adet kuru İncir suda bekletilerek
yumuşatılır. Yumuşadıktan sonra suyu süzülen incirlerin her biri
5-6 dilim halinde kesilir. 2 kaşık tereyağı tavada eritilir. 4
yumurta çırpılarak, eritilmiş 2 kaşık tereyağı, 3 çorba kaşığı
bal ve sütlü ekmek ile mikserde karıştırılır. Daha sonra incir
dilimleri bu karışıma eklenir. 18x20 cm. ebadında bir fırın
kabına yağlı kağıt döşenir. Kağıdın üzeri 1 tereyağı ile
yağlanır. Elde edilen karışım kaba dökülür; 180 derecede
ısıtılmış fırında 1 saat pişirilir. Krem şanti veya kaymak
eşliğinde servise çıkarılır.
27. Ekmekli puding:
Bir kapta 3 su bardağı süt, 3 yumurta,
¾
su bardağı bal,
yarım limonun suyu, 4 çorba kaşığı keçiboynuzu tozu, 1 tatlı
kaşığı tarçın ve 1 çay kaşığı tuz karıştırılır. İçine, 4 su
bardağı dolduracak kadar, iyice ufalanmış bayat ekmek, 1.5 su
bardağı rendelenmiş elma, yarım su bardağı dövülmüş ceviz içi
eklenip karıştırılır. Tüm karışım, yağlanmış bir kalıba koyulup
175 derecede ısıtılmış fırında 35 dakika kadar pişirilir. Bu
ölçü, 6 kişiye yeter.
Not: Ekmekli puding sıcak veya soğuk yenilebilir. Sade olarak veya krem şanti, dondurma, elma sosu gibi ekler ile de servise çıkarılabilir. (Tijen İnaltong’dan.)
Not: Ekmekli puding sıcak veya soğuk yenilebilir. Sade olarak veya krem şanti, dondurma, elma sosu gibi ekler ile de servise çıkarılabilir. (Tijen İnaltong’dan.)
28. Ekmekli krep:
4 dilim bayat ekmek ufalanır; üzerine 1.5 su bardağı süt
dökülerek ıslatılır. 4 yumurta, 2.5 çay bardağı un ve 4 çorba
kaşığı bal, ufalanmış sütlü ekmeğe eklenip iyice karıştırılır.
Fındık büyüklüğünde tereyağı tavada kızdırılır. Hazırlanan
karışımdan bir miktar tavaya dökülür. Tava sallanarak hamurun
yayılması sağlanır. Krepin her iki tarafı da pişirilir. Hamur
bitinceye kadar aynı işlem tekrarlanır.
Not: Kreplerin üzerine fıstık ezmesi de sürülebilir. Ekmekli krep, komposto ile birlikte iyi gider.
Not: Kreplerin üzerine fıstık ezmesi de sürülebilir. Ekmekli krep, komposto ile birlikte iyi gider.
29. Bademli ekmek
dilimleri: 1 kutu krema ve 2 yumurta çırpılıp karıştırılır.
Bayat ekmek dilimleri krema ve yumurta karışımına batırılarak
ıslatılır. Islatılmış ekmeklerin iki tarafı da, kızdırılmış
tereyağında kızartılır. Kızarmış ekmeklerin üzerine bal sürülür.
Servis tabağına dizilen ballı ekmeklerin üzerine kıyılmış badem
serpilir.
30. Çikolatalı ve
ekmekli kek: 3 su bardağı dolduracak kadar, ufalanmış ekmek
içi, 2 su bardağı ılık sütte yumuşaması için biraz bekletilir.
Yarım su bardağı badem iri iri doğranır. Yarım su bardağı kuru
üzüm de, yumuşaması için suya koyulup bekletilir. 1 adet küçük
çikolata ince ince kıyılır. Ekmekli süt mikserden geçirilir; 2
kahve fincanı toz şeker, 3 çorba kaşığı kakao, 2 adet çırpılmış
yumurta, doğranmış badem, kıyılmış çikolata ve sıkılıp suyu
süzülmüş kuru üzüm eklenerek iyice karıştırılır.
20x15 cm. ebadında bir fırın kalıbına yağlı kağıt döşenir; üzeri erimiş tereyağı ile yağlanır. Hazırlanan karışım kalıba konularak 180 derece ısıtılmış fırına verilir. 50 dakika pişirildikten sonra kek fırından çıkarılır. Üzerine pudra şekeri serpilir. Ilıyınca, kareler halinde kesilerek servise çıkarılır.
20x15 cm. ebadında bir fırın kalıbına yağlı kağıt döşenir; üzeri erimiş tereyağı ile yağlanır. Hazırlanan karışım kalıba konularak 180 derece ısıtılmış fırına verilir. 50 dakika pişirildikten sonra kek fırından çıkarılır. Üzerine pudra şekeri serpilir. Ilıyınca, kareler halinde kesilerek servise çıkarılır.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder