PORTAKALLI TAVUK TARİFİ
Malzemeler
- 4 adet tavuk budu
- 1 su bardağı portakal suyu
- 1/2 su bardağı soğan suyu
- 1/4 su bardağı kahverengi şeker
- 2 yemek kaşığı tereyağı
- tuz ve karabiber
Yapılışı
- Bir gece önceden 4 adet orta boy soğanı rendeleyin. Soğanları bir kevgire koyup altına da orta boy bir kase yerleştirin. Rendelenmiş soğanlari tahta bir kaşığın arka tarafıyla bastırarak suyunu altındaki kaseye aktarın. Yaklaşık 1/2 su bardağı soğan suyu elde edeceksiniz. Tavuk butlarını cam bir kaseye koyup üzerine portakal suyunu, soğan suyunu ve kahverengi şekeri ekleyin. Karıştırıp üzerine streç folyo gerip buzdolabına koyun.
- Ertesi gün 1 yemek kaşığı tereyağını geniş bir tavada kızdırıp butları tavaya alın.
- Her tarafını eşit şekilde kızartın ve bir fırın kabına alın. Üzerini alüminyum folyoyla kapayın, tepesine birkaç delik açın ve 200 derecede 30 dakika pişirin.
- O pişerken tavukları kızarttığınız tavanın içinde kalan tereyağını dökün. Tavanın dibinde kalmış kararmış parçaları sakın atmayın. Bunlar tavuklar kızarırken derisinden akan ve sosuna muhteşem tat katacak parçalardır. Bu parçaları herhangi bir sıvı karışımla eritmeye deglaze deniyor.
- Tavukların beklediği karışımı tavanın içine dökün ve orta ateşte o kararmış parçaları kaşık yardımıyla bu suya yedirin. Şurup kıvamına geldikten sonra ateşten alın ve 1 kaşık tereyağı ekleyip eriyene kadar karıştırın. En son eklediğiniz bu tereyağı parçası sosun ipeksi bir kıvam almasına yarıyor.
- Fırında pişirdiğiniz butları servis tabağına alın ve üzerine sosundan dökün. Ben bu yemeğin yanına en çok bezelye püresi yakıştırıyorum.
Kaynak:http://cafefernando.com/
Portakallı tavuk malzemeleri
- 4 parça tavuk göğüs eti
- 2 yemek kaşığı susam
- 1 yemek kaşığı rendelenmiş
- portakal kabuğu
- Kırmızı tozbiber
- 2 tatlı kaşığı ayçiçeği yağı
- 20 gr tereyağı
- 1 su bardağı tavuk suyu
- 1.5 çay bardağı portakal suyu
- Yarım çay bardağı krema
- Tuz
- Karabiber
- 2 kırmızıbiber
- 2 sarı biber
- 2 havuç
- 1 çay bardağı kıyılmış maydanoz
- 2 yemek kaşığı zeytinyağı
- Tuz
Ayçiçeği yağı ve tereyağını tavada ısıtın. Tavuk etlerini dizip 5-6 dakika pişirip tavadan alın. Susamlı karışımını tavuk suyu ile birlikte tavaya ekleyin. Kaynamaya başlayınca portakal suyunu ve kremayı ilave edip 1-2 dakika daha pişirin. Tavuk etlerini sosa bulayın.
Havucu yuvarlak doğrayın ve haşlayın. Biberlerin çekirdeklerini temizleyip şeritler halinde doğrayın. Zeytinyağında soteleyin. Tuz ekleyin. İnce kıyılmış maydanozları ilave edip karıştırın. Hepsini birlikte sıcak servis yapın.
Portakallı tavuk artık hazır, afiyet olsun.
Kaynak:: http://www.lezzet.com.tr/
Cin usulu, Portakalli Tavuk
Cin usulu, Portakalli Tavuk: 17 yil once San Francisco'da tanistigim
Cin mutfaginda tatdigim ve Cin mutfagina duskunlugumun baslangici olan bu yemek,
biraz Amerikalilasmis olsada, baslangic icin ve evde kolayca yapilabilecek cok iyi bir secimdi.
Malzemeler; 4 kisilik
1 bardak sivi yag
1 yumurta beyazi
2 tepeleme tatli kasigi misir unu
2 tatli kasigi soya sosu
3 tavuk gogsu, kusbasi dogranmis
2 dis sarimsak, ince ince dogranmis
1 kirmizi dolmalik biber, piyazlik dogranmis
1 sogan, piyazlik dogranmis
1/2 brokoli, ciceklere ayrilmis
1 portakalin dilimleri
1/2 portakalin suyu
Sos icin;
5 yemek kasigi su
5 yemek kasigi seker
5 yemek kasigi ketcap
5 yemek kasigi sirke
Hazirlanisi;
sos malzemelerinizi karistirip beklemeye alin,
wok yada yayvan tavanizi isitip, sivi yagi dokup, yagi isitin,
yumurta beyazini kopurene kadar cirpin, misir unu ve soya sosunu ekleyin, cirpmadan nazikce karistirin, tavuk dilimlerini ekleyip tekrar karistirin,
kizgin yaga, tavuk parcalarinin birbirine yapismamasi icin 1-2 kerede ayri ayri kizartin. Tavuklari 2-3 dk'a renkleri beyaza donene kadar kizartin, tavuklari tavadan alip, kagit havlunun ustunde dinlendirin,
yagin 3/4 unu alin, kalan yagda, sarmisak, sogan ve brokoliyi kizartin, 1-2dk.
tavuklari da ekleyip, 1-2 dk daha beraber kizartin,
portakal dilimlerini ve portakal suyunu ekleyip, karistirin,
daha once hazirladiginiz sos karisimida ekleyip, 1-2 dakika tum yemegin isinmasini bekleyin,
eger cok sulu ise, 1 tatli kasigi misir nisastasini, 2 tatli kasigi su ile cozdurup, yavas yavas yemege ekleyerek, kristirmaya devam edin, yemegin suyu, sos kivamini almali,
sade pilav ile servis yapin..
Kaynak: http://maydonose.blogspot.com/
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder