17 Mayıs 2011 Salı

Ali Nazik Tarifi

Ali Nazik Tarifi


Malzemeler :
250 Gr Orta Yağlı Kuzu Kıyması
4 Adet Orta Boy Kemer Patlıcan
3-4 Yemek Kaşığı Süzme Yoğurt
4 Diş Sarımsak
2-3 Adet Yeşil Sivri Biber
1/2 Yemek Kaşığı Pul Biber
2 Yemek Kaşığı Tereyağı
1 Çay Kaşığı Karabiber
Tuz
Hazırlanışı :
Sarımsakları soyup tuz ilave ederek iyice eziyoruz ve süzme yoğurdumuzla karıştırıyoruz. Patlıcanlarımızı mümkünse kömür ateşinde ama imkanımız yoksa ocakta ya da fırında közlüyoruz. Patlıcanlarımızı közledikten sonra kabuklarını soyup saplarını kesiyoruz ve bir çatal ile iyice eziyoruz. Bu esnada yanmaz bir tavada kıymamızı kendi yağında kavuruyoruz. Kavurma esnasında içine karabiber ve biraz pul biber ilave ediyoruz.
Servis öncesi bir kaşık tereyağını eritip, ezdiğimiz patlıcanımızı biraz çevirerek ısıtıyoruz. Ocaktan aldıktan sonra sarımsaklı yoğurdumuz ile iyice karıştırıyoruz. Bu karışımı servis tabağına aldıktan sonra üzerine kavurduğumuz kıymayı ekliyoruz. İsteğe bağlı olarak bir kaşık yağı eritip pul biber ilave ettikten sonra yemeğinizin üzerine dökebilirsiniz. Yeşil sivri biberi de ince kıyarak kıymaların üstüne serpebilirsiniz.
Püf Noktası :
  • Bu yemeği mutlaka çekirdeksiz kemer patlıcan ile yapın.
  • Dilerseniz yemeğinizin üstüne ince kıyılmış maydanoz ilavesi de yapabilirsiniz.
Not :
  • Ali Nazik Gaziantep yöresine ait bir yemek olup, yöresel yapım şekli bu tarifteki gibidir.
  • Zaman içinde Ali Nazik farklı şekillerde de hazırlanmıştır. Kıyma içine soğan, yeşil biber ve biber salçası gibi eklemeler yapılmaktadır.
  • Kıyma yerine kebap çeşitleri de ince kıyıldıktan sonra patlıcan üzerine eklenebilmektedir.
  • Fatih Sultan Mehmet bir seferi esnasında Gaziantep’e uğrar. Konakladığı yerde değişik bir yemek ikram etmek isterler ve bu yemeği sunarlar. Fatih “Hangi eli nazik hazırladı bunu?” diye sorunca yemeğin adı günümüze kadar bu şekilde ulaşır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder