1- | Ekmek koparmak istediginizde çatal ve biçagi tabagin ön kenar ortasinda birlesik ya da (A) harfi seklinde koyulur, bu yemek devam ediyor anlamindadir |
2- | Yemegin bittigini belirtmek için, çatalin uçlari tabaga dönük olarak solda, biçakta sagda olarak tabagin ortasina koyulur. Ya da yine çatal solda biçak sagda olarak yan yana tabagin ortasina saplari saga hafif meyilli olarak koyulur. |
3- | Kasik ve biçak daima sag elle tutulur. Sadece makarna yerken kasik sol ele geçer |
4- | Biçaksiz yenecek bir yemekte çatal sag elle tutulur |
5- | Yemek esnasinda, içki içmek, ekmek almak yada sohbet için ara verildiginde çatal ve biçak tabaga köprü gibi dayanmamalidir. |
6- | Peçetenin tamami açilmaz, kalça hizasindan dizlere koyulur. Peçetenin boyuna asilmasi ya da tabagin altindan sarkitilmasi dogru degildir. |
7- | Yemek esnasinda bir aksilik olursa ev sahibinin emekleri ve ugrasi göz önünde bulundurularak, huzursuz etmemek için kimseye farkettirmeden halledilmelidir |
8- | Eskiden oldugu gibi yemegin bir kisminin tabakta birakilmasi artik geçersizdir. |
9- | Yiyebileceginiz kadar yemek alin. Hastalik ya da alerji haricinde ev hanimin emeklerine hürmeten her yemekten az da olsa tatmak gereklidir. |
10- | Sofrada begendiginiz bir yemekten arttiginiza eminseniz ikinci kez isteyebilirsiniz, ancak emin degilseniz istemeyin yoksa evin hanimini zor durumda birakirsiniz |
11- | Masada kilçiklar ve kemikler için bir tabak bulunmuyorsa tabagin kenarinda birakilirlar. |
12- | Ekmekler elle yenilirken, sandviçler çatal ve biçakla yenir. |
13- | Kanepeler ve küçük sicak mezeler elle ya da üzerine kürdan batirilmissa kürdanla yenir. |
14- | Tereyagi, reçel, bal gibi seyler kaplara konmus olarak servis edildiginde tabaginiza yiyeceginiz kadar alin ve lokmalara koparilmis ekmek ya da tostun üzerine sürerek yenir. |
15- | Rafadan yumurtalar ucundan kirilip, çay kasigi ile yenir |
16- | Iri sosisler çatal ve biçak ile kabugu soyulduktan sonra yenir. |
17- | Istridye özel çatal üzerine limon sikilarak yenir. |
18- | Kuskonmaz, resmi davetlerde küçük peçetelerle kalin tarafindan tutularak, dibine yaklasik 4 cm mesafeye kadar yenir. |
19- | Alafranga haslanmis enginar, yapraklari birer birer koparilip sosa batirilarak yenir |
20- | Yesil salata biçak kullanilmadan çatalla yenir. Sadece dilimleri büyükse biçak kullanilir. |
21- | Spagetti cinsi makarnalar çatalla ya da kasigin içinde çatala sarilarak yenir. |
22- | Pilav çatalla yenir. |
23- | Çay, kahve, kakao vs. içildiginde kasik fincanda degil tabakta birakilmalidir. |
24- | Elma armut vb. meyveler biçakla dörde bölündükten sonra çatala batirilip biçakla soyularak yenir. Evli çiftler arasinda bu meyveler yari yariya paylasilir. |
25- | Çilek sapli verilirse elle, sapsiz, krem santi ile verilirse kasikla yenir. |
26- | Et suyu fincanla verilse bile kasikla içilir |
27- | Evin hanimi yemege baslamadan, yemeklerin tadina bile bakilmaz |
28- | Çatal-biçak eksikse ya da yere düsmüsse evin hanimindan sessizce istenir. |
29- | Evin hanimi sofradan kalktiginda yemek bitmis demektir. Peçete toplanip tabagin kenarina konur ve masadan kalkilir |
30- | Onur konugu davetten ilk ayrilacak kisidir. Yemek sirasinda ev sahibinin saginda oturmussaniz onur konugu sizsiniz demektir. |
31- | Davet edildiginiz yemege yemekle karsilik vermeyecekseniz, çiçek ya da çikolata vb. hediye göndermeniz ya da götürmeniz gereklidir. Davetli bekar bir erkekse bu hediyelere mecburdur, ancak bekar bir bayansa mecbur degildir |
32- | Yemegin ertesi günü ev sahibine tesekkür için telefon açilmalidir |
9 Mayıs 2011 Pazartesi
Yemek yeme kuralları
Yemek yeme kuralları
Etiketler:
sofra adabı,
sofra kuralları,
Sofralarımız,
yemek sanatı,
Yemek yeme kuralları
Kaydol:
Kayıt Yorumları (Atom)
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder