21 Kasım 2012 Çarşamba

S O F R A M I Z D A K i Z E Y T i N


S O F R A M I Z D A K i  Z E Y T i N




Zeytin Reçeli

Malzemesi

1 kg. yeşil dolgu kokteyl zeytin

750 gr. toz şeker

1 adet portakal kabuğu

3-4 tane karanfil

1/2 limon suyu

1/2 su bardağı su


 Yapılışı

Salamurada işlendikten sonra çekirdeği alınıp satışa sunulan dolgu kokteyl zeytinlerden bir kavanoz alınız. Zeytinleri çıkarıp, kırmamaya özen göstererek içini boşaltınız. Bir tencere içinde zeytinleri sıcak su ile haşlayınız. Bir başka tencere içinde,şekeri 1/2 su bardağı su ile kaynatınız. Elma soyar gibi soyduğunuz portakalın kabuklarını ve karanfilleri ekleyiniz. İnce köpük kaynamaya başlayınca önceden süzüp kuruladığınız zeytinleri katınız ve limon suyunu dökünüz. Kıvamına bakarak 12-15 dakika daha kaynatınız.


 Yaz Salatası


 Malzemesi


1 adet kıvırcık salata

1 bağ semizotu

1 dilim beyaz peynir

7-8 adet yeşil çizik zeytin

7-8 adet siyah sele zeytin

3 çorba kaşığı sızma zeytinyağı

1 avuç çam fıstığı

3-4 sap taze meyve

3-4 sap dereotu

1 demet kırmızı turp

2 diş sarımsak

Tuz, karabiber


 Yapılışı

Kıvırcık salata ve semizotunu iyice yıkadıktan sonra doğrayınız. Bir salata kabında salata ve semizotunun üzerine, doğranmış taze nane, dereotu, küp biçiminde kesilmiş beyaz peyniri seriniz, çam fıstığı, yeşil ve siyah zeytinleri ekleyiniz. Kısmen soyulmuş, ikiye bölünmüş, ayrıca ayrılmamış kırmızı turp başlarıyla süsleyiniz. Dövülmüş sarımsağı tuz, karabiber, zeytinyağı ve limon suyu ile karıştırarak üzerine dökünüz


 Zeytin Böreği


 Malzemesi


3 adet yufka

250 gr çekirdeksiz salamura

1 adet iri soğan

1/2 kg az yağlı koyun kıyması

1 çorba kaşığı tereyağı

1/2 demet maydanoz

100 gr antepfıstığı

100 gr ceviz

Tuz, karabiber, kırmızı pul biber


 Yapılışı

Kırılıp çekirdeği alındıktan sonra küpte salamuraya yatırılmış "basma" zeytinden bir miktar alınız ve küçük bir kapta 1-2 gün daha "tatlandırdıktan sonra, ince ince doğrayınız. Küçük bir tencerede, tereyağı doğranmış kışlık kuru soğan ve az yağlı kıymazı kavurunuz. Tencere "cızır cızır eder" oldu mu, ocağın ateşini kısınız ve doğranmış zeytinleri içine atınız, bir sefer çeviriniz, harmanlayınız. Ateşi söndürdükten sonra maydanoz, pul biber, kırılmış antepfıstığı ve cevizi ekleyiniz ve karıştırınız. Börek içi hazır, sıra börekte: yufkayı tezgaha yayınız, üçgen kesiniz. Her bir üçgenin içine börek harcı koyunuz ve sigara böreği gibi sararak 270ºC'de pişiriniz.


 Zeytinli KEK


 Malzemesi


4 yumurta

1 su bardağı zeytinyağı

Yarım bardak yoğurt

3 su bardağı un

Tuz

Dereotu

Maydanoz

Nane

1 su bardağı siyah zeytin

Kabartma tozu

Çok az limon 


 Yapılışı

Yumurta, zeytinyağı, yoğurt, dereotu, maydanoz, naneyi karıştırın. Unu ekleyin. Zeytinlerin çekirdeklerini çıkararak ikiye bölüp hamura ekleyin. Kabartma tozunun üzerine limonu sıkın ve tamamını karıştırıp yağlı unlu tepsiye sürerek fırında pişirin.


 Zeytin Ezmeli Yumurta


 Malzemesi


4 adet yumurta

zeytin ezmesi

zeytin (tuzlu)

kaşar peyniri(2 adet kesilmiş dilim)

tereyağ

sosis ve salam 


 Yapılışı

İlk önce tereyağını ölçülü bir biçimde tavaya koyunuz tavada erirken arkasından kesilmiş olan kaşar peynirlerini tavaya koyun bunlar erisin ve sonra dilimlere ayrılmış olan sosis ve salamı da tavaya atın bunlar piştiğinde bi ara ocağınızı söndürün ve büyük bir kap alıp yumurtaları kırın karıştırırken çekirdekleri çıkarılmış zeytinleri içine atın daha sonra 2 tahta kaşığı kadar da zeytin ezmesi katın sonra ocaktan almış olduğunuz tavayı tekrar koyun ve tava yine ısınsınsın, ısındıktan sonra yumurtayı kaptan boşaltın ve tahtakaşıkla durmadan karıştırın karıştırmazsanız omlet gibi olur (yumurtanın dibi tutmuş diye atmaya kalkmayın çünkü diptekinin tadına bir bakın)


 Zeytinli Ekmek


 Malzemesi


4 adet yumurta

3 su bardağı un

1 su bardağı zeytinyağı

½ su bardağı yoğurt

1 su bardağı zeytin (çekirdekleri çıkartılmış ve doğranmış)

1 çay kaşığı nane

1 çay kaşığı tuz

1 çay kaşığı kabartma tozu

Yarım limonun suyu 


 Yapılışı

Derin bir tencerede yumurtaları, yoğurt, zeytinyağı, limon suyu, tuz ve nane ile iyice karıştırın. Daha sonra bu karışıma un, kabartma tozu ve zeytinleri ilave edip yağladığınız kalıba boşaltın. Önceden ısıtılmış orta dereceli fırında 30 - 40 dakika pişirin.


 Zeytinli Pirinç Salatası


 Malzemesi


1 su bardağı Amerikan Pirinci

Yarım su bardağı su

1 su bardağı siyah zeytin

1 su bardağı yeşil zeytin

1/2 demet maydanoz

1 limonun suyu

1/2 demet taze soğan

1 çorba kaşığı soya yağı

Süslemek için domates 


 Yapılışı

Pirinci 1 bardak suda hafif haşlayın ve suyunu süzün. Zeytinlerin çekirdek kısımlarını çıkarın ve küçük küçük doğrayın. Maydanoz ve taze soğanı ince ince kıyın. Bir kasenin içine haşlanmış pirinci, zeytinleri, maydanoz ve taze soğanı ilave edip iyice karıştırın. İçine 1 limonun suyu ve yeterince tuzu ilave edin. Servis tabağına alın. Üzerinde 1 çorba kaşığı soya yağını gezdirip servis yapın.


Zeytinli ve Kaparili Spagetti


Malzemesi


1 paket spagetti (yada şerit makarna)

3 diş sarmısak

60 gr çekirdeği alınmış siyah zeytin

2 çorba kaşığı kapari

4 çorba kaşığı zeytinyağı

2 çorba kaşığı rendelenmiş kaşar peyniri

Tuz

Karabiber 


Yapılışı

Makarnaları az tuzlu suda arada bir karıştırarak 8 dakika haşlayın. Kalın dipli bir tavada zeytinyağını ısıtın içine sarmısak, zeytin ve kaparileri atıp yaklaşık bir, iki dakika çevirin. Suyu süzülmüş makarnaları sosun içine atıp karıştırın. Servis tabağına alıp üzeni arzuya göre kaşar peyniri rendesi ile süsleyip sıcak olarak servis yapın.

NOT : Makarnalar fazla haşladığında hamurlaşırlar ve sos tutma özelliklerini kaybederler. Makarnanızı soğuk suyun altından geçirmeniz gereken yegane zaman onu soğuk olarak servis edeceğiniz zamandır ya da üzerine kaynar bir sos döküp anında servis yapacağınız zamandır. O zaman pişirme sürecini durdurmak için soğuk suyun altından geçirin ve suyunu iyice süzün 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder