21 Ekim 2012 Pazar

Ev Yapımı Ketçap Tarifi

Ev Yapımı Ketçap

Malzemelere yarım tatlı kaşığı acı kırmızı biber ilave ederek acılı ketçap yapabilirsiniz.

Malzemeler:
1 kilo yumurta domates (erik veya roma olarak da bilinir)
1 orta boy kuru soğan
2 diş sarımsak
5 adet tane karanfil
5 adet tane karabiber
Yarım çubuk tarçın
2 defne yaprağı
1 tatlı kaşığı tatlı kırmızı biber
3 çorba kaşığı zeytinyağı
4 çorba kaşığı elma sirkesi
1 dolu tatlı kaşığı tuz
3 çorba kaşığı şeker, daha az veya çok olabilir
1½ bardak (350-400 gm)

Yapılışı:
Domateslerin sap yerlerini kesip herbirini 4'e doğrayın.

Domatesleri, soğanı, sarımsak ve baharatları büyükçe bir tencereye alın. Orta hararetli ateş üzerinde 1-1½ saat kadar veya soğanlar iyice yumuşayıncaya kadar pişirin. Soğumaya bırakın.


Domatesli karışımı süzgeçten geçirin ve temiz bir tencereye alın. Zeytinyağını, sirkeyi, tuzu ve şekeri ilave edip tekrar pisirmeye başlayın. Ketçap fokurdamaya başlayınca ocağı kısık hale getirip 50-60 dakika daha kıvam alıncaya kadar pişirin.

Ketçabınızı sıcakken cam kavanoza alıp kapağını kapatın.Kapağını kapatıp, ters çevirin. Soğuyuncaya kadar buşekilde bekletin. Soğuyan kavanozları düz çevirin.Buzdolabında 4-6 haftaya kadar saklayabilirsiniz.


Düdüklüde yapmak için; domates, soğan, sarımsak ve baharatları düdüklü tencereye alın ve iyice pişirin. (Domatesin kendi suyu çıkacağından su ilave etmeye gerek yoktur. Tencerenin markasına göre pişme süresi 20-25 dakika olarak ayarlanabilir.) Soğumaya bırakın. 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder