22 Mart 2013 Cuma

Osmanlı düğün pilavı tarifi



Osmanlı düğün pilavı

Tavuk butlarını kuşbaşı et formunda, küp doğrayıp kızdırdığınız sıvıyağa aktarın. Orta ısılı ateşte, sürekli karıştırarak 5 dakika kadar kavurun. Tuzunu serpin, varsa erik suyunu ekleyip 3 dakika daha kavurun.

Diğer taraftan, tereyağını başka bir tavaya koyup orta ısılı ateşte eritin. Tavla zarı formunda küp küp doğradığınız kayısı ve eriği tavaya koyun. Çekirdeksiz üzüm, kuru elma ve bademleri de ilave edip karıştırarak 5 dakika kadar kavurun. Bu meyveleri kavurduğunuz tavuklara ekleyip tavuklar iyice pişinceye kadar kavurmaya devam edin ve ocaktan alın.

Köfteyi hazırlamak için; tavuk göğüs etini robotta çekerek kıyma haline getirin. Fıstık, sarmısak, ekmek içi, tuz ve karabiberi ekleyip tekrar çektikten sonra derin bir kabın içine aktarın. Harcı iyice yoğurup misket şeklinde köfteler yapın. Köfteleri bol miktardaki sıvıyağda kızartıp bir kenarda bekletin.

Pilavı yapmak için, pirinci bol sıcak suyla yıkayıp süzün. Geniş bir pilav tenceresine yarım su bardağı sıvıyağ koyup kızdırın. Pirinci ekleyip sürekli karıştırarak 3-4 dakika kavurun. Sıcak tavuk suyunu katıp tuz ve karabiberi serpiştirdikten sonra karıştırın ve orta ısılı ateşte suyunu çekip, üzeri göz göz oluncaya kadar pişirin.
Suyunu iyice çekince altını kısıp, 5 dakika daha pişirdikten sonra ocaktan alın ve demlenmeye bırakın. Demlenen pilavı kızarmış köftelerle karıştırın.
Köfteli pilavı servis tabağına koyup ortasını açın ve  meyveli tavuğu bu çukur kısma aktarın. Varsa nar taneleriyle süsleyerek servise sunun.
Malzeme listesi
1 kg tavuk but eti
Yarım çay bardağı sıvıyağ
1 çay kaşığı tuz, karabiber varsa 1 kahve fincanı erik suyu
3 su bardağı baldo pirinç
Yarım su bardağı sıvıyağ
3 su bardağı sıcak tavuk suyu
Ayrıca;
2 yemek kaşığı tereyağı
5 adet kuru kayısı
5 adet kuru siyah erik (mürdüm olabilir)
1 çay bardağı kuru
 çekirdeksiz üzüm
1 çay bardağı soyulmuş badem varsa 1 çay bardağı dolusu dilimlenmiş kurutulmuş elma
Köfte için;
1 adet tavuk göğüs eti
2 yemek kaşığı dolmalık fıstık
2 diş sarmısak
2 dilim bayat ekmek içi
1 çay kaşığı tuz, karabiber

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder