8 Mayıs 2011 Pazar

Aşure tarifi

Aşure tarifi


En sevdiğim tatlıların başında gelir aşure bence muharem ayı dışında da tüketilmesi gerek ve ben canım çektikçe yapar yerim bir yemek sitesinde olmazsa olmaz tariflerden biridir aşure



Aşure Malzemeler

2.5 su bardağı aşurelik buğday
1 su bardağı kuru fasulye
1 su bardağı nohut
1 su bardağı küçük doğranmış kuru kayısı
1 su bardağı sarı kuru üzüm
2 paket kuş üzümü
1 su bardağı küçük doğranmış kuru incir
4 su bardağı şeker (şekerli sevenler 5 su bardağı katabilir)
3.5-4 litre su
1 adet portakalın kabuğu
Süslemek için:
Fındık
Toz tarçın
Ceviz içi veya bereketin sembolü nar taneleri



Aşure Tarifi

Buğday, fasulye ve nohutu yıkayıp ayrı kaplarda bir gece önceden ıslatın. Ertesi gün buğdayı süzüp büyük bir çelik tencereye alın. Tencereye 3.5 litre su ekleyip kaynatın. Üzerinde biriken köpüğü bir kevgirle alıp tencerenin kapağını kapatın, buğday taneleri iyice yumuşayıncaya kadar kısık ateşte ara sıra karıştırarak pişirin. Fasulye ve nohutu da süzüp ayrı kaplarda pişene kadar haşlayın, (düdüklüde 15-20 dakika kadar) pişince suyunu süzün. Buğdayın suyu un çorbası kıvamına gelmek üzereyken şeker, nohut, fasulye ve ince rendelenmiş portakal kabuklarını ekleyin. Üzümleri ve kuru kayısıyla birlikte ilave edip karıştırın.inciri en son koyunki aşure kararmasın 10 dakika kadar daha kaynattıktan sonra ateşten alın. Sıcakken kaselere boşaltıp soğuyunca üzerini ceviz içi, fındık, toz tarçın ve nar taneleriyle süsleyerek servis yapın. Afiyet olsun…

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder